"Slim, maar misleid en onrustig", zo omschrijven familieleden de 20-jarige James Alex Fields, die met zijn auto inreed op tegenbetogers van een extrreemrechtse manifestatie in Charlottesville.
Volledig scherm
"Slim, maar misleid en onrustig", zo omschrijven familieleden de 20-jarige James Alex Fields, die met zijn auto inreed op tegenbetogers van een extrreemrechtse manifestatie in Charlottesville. © photo_news

Gefascineerd door nazi's, moeder bedreigd, hunker naar heldendom: zo radicaliseerde aanslagpleger Charlottesville

James Alex Fields, de 20-jarige jongeman die zaterdag met zijn wagen aan hoge snelheid in een menigte tegenbetogers reed in Charlottesville, toonde zich als prille tiener al een racist en aanhanger van nazi-Duitsland. Fields doodde tijdens zijn terreurdaad de 32-jarige Heather Heyer en verwondde 19 anderen waarvan vijf er ernstig aan toe zijn. Fields wordt van doodslag beschuldigd, justitie classificeerde zijn aanval als een daad van binnenlands terrorisme. Hoe raakte een jongeman, die door zijn familie als "slim maar onrustig" wordt omschreven, geradicaliseerd?

  1. Laatste facebookpost van slachtoffer Charlottesville: "Als je niet verontwaardigd bent, heb je niet opgelet"

    Laatste facebook­post van slachtof­fer Charlottes­vil­le: "Als je niet verontwaar­digd bent, heb je niet opgelet"

    De 32-jarige vrouw die werd gedood toen een wagen aan hoge snelheid om een menigte antifascistische betogers inreed in Charlottesville, Virginia, liet een betekenisvolle laatste boodschap op Facebook achter die nu als hulde aan haar druk wordt gedeeld op sociale media. "Als je niet verontwaardigd bent, heb je niet opgelet", zo schreef de justitieassistente Heather Heyer vorig jaar. Haar moeder wil dat haar dood "een kreet voor rechtvaardigheid en gelijkheid is". De dader van de terreurdaad tijdens de grootschalige manifestatie van neonazi's en racisten, de 20-jarige James Fields, wordt van moord beschuldigd en mag niet op borgtocht vrijkomen.
  2. Spanje en Verenigd Koninkrijk bereiden aankopen van duizenden vaccins tegen apenpokkenvirus voor

    Spanje en Verenigd Koninkrijk bereiden aankopen van duizenden vaccins tegen apenpokken­vi­rus voor

    Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid bereidt zich voor om duizenden doses te kopen van een vaccin dat is goedgekeurd tegen de traditionele pokken, en dat eveneens efficiënt blijkt om de verspreiding van het apenpokkenvirus af te remmen. Dat schrijft de Spaanse krant ‘El País’. In Spanje zijn er tot nu toe zeven besmettingsgevallen gemeld. Buurland Portugal telt er momenteel dubbel zoveel. Met de beslissing volgt Spanje het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk, dat ook al is begonnen met het aanleggen van een vaccinvoorraad.