Geen solotrektochten meer in Nepalees Himalaya-gebied
Alleen of met vrienden met de rugzak dagenlang door het Himalaya-gebied trekken in Nepal, dat is verleden tijd. Toeristen mogen voortaan alleen nog onder begeleiding van een lokale gids of drager het gebergte in, zo heeft het land beslist. Voor bergbeklimmers, die toppen van meer dan 8.000 meter zoals de Mount Everest willen bedwingen, zijn er andere regels.
De beslissing werd genomen door het Nepal Tourism Board, waarin vertegenwoordigers van de regering en de toerismesector zitten. De organisatie zal ook de gids of drager aanduiden.
De aanwezigheid van zo’n gids of drager moet verzekeren dat wandelaars in geval van een noodsituatie sneller gered worden, klinkt het. De autoriteiten schatten dat er elk jaar veertig tot vijftig mensen tijdens een trektocht vermist geraken, en vaak is het moeilijk om hen te redden. Veel wandelroutes in de Himalaya zijn immers moeilijk bereikbaar: er is geen weg naartoe, er zijn geen communicatiemogelijkheden, er wonen geen mensen in de buurt ... Daardoor kunnen reddingsoperaties uren of zelfs dagen duren.
Werkkansen
“De meeste mensen die tijdens het wandelen omkwamen of verdwenen, zijn diegenen die alleen onderweg waren, zonder gids en zonder kennis van het terrein”, zegt Nilhari Bastola, de voorzitter van de Nepalese vereniging van wandelagentschappen. “Deze tragedieën hadden met een lokale gids vermeden kunnen worden.”
Veel mensen in Nepal hopen dat de nieuwe regels de duizenden gidsen en dragers in het land meer werkkansen zal geven. Zij werden zwaar getroffen door de coronapandemie, die het toerisme wereldwijd klappen toebracht. In Nepal liggen ook enkele van de hoogste bergen ter wereld, zoals de allerhoogste, de Mount Everest (8.849 meter), of nog de Annapurna. Bergbeklimmers mogen wel nog alleen naar de top klimmen, als ze dat willen. Ze hebben daarvoor wel een vergunning nodig, en die kost zowat 10.000 euro.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hartverwarmend: ontvoerde baby-ezel na weken weer herenigd met mama
-
Neutraal Zwitserland maakt geen uitzondering voor Oekraïne: geen Zwitserse wapens voor oorlogslanden
Het parlement van Zwitserland heeft donderdag een wetsvoorstel afgekeurd dat uitzonderlijk zou toelaten dat Oekraïne wapens van Zwitserse makelij zou ontvangen. Het traditioneel neutrale land verbiedt steun aan oorlogslanden. -
45 zakken met menselijke resten ontdekt in Mexico
In een ravijn in de staat Jalisco, in het westen van Mexico, zijn 45 plastic zakken met menselijke resten aangetroffen. Dat hebben de lokale autoriteiten woensdag bekendgemaakt. Er werd al een tiental dagen gezocht naar zeven vermisten die voor hetzelfde callcenter werkten. -
-
Twee ngo-schepen geblokkeerd door Italië na overtreden nieuwe wet: “Reddingsboten niet bedoeld als veerboten voor migranten”
-
Livios
Hopen werk op de tuinkalender van juni: "Zeer belangrijk om snoeiafval goed op te ruimen”
Deze maand is extra druk voor (hobby)tuiniers: de moestuin draait op volle toeren, het onkruid plant zich razendsnel voort én er moeten hagen gesnoeid worden. Daarbovenop kan zomerdroogte al voor problemen zorgen. Bouwsite Livios vroeg tuinexpert Bart Verelst hoe je deze klussen best aanpakt. -
De klassieke, rechthoekige handtas is passé. Dit model is wél erg hot deze zomer
Wat grote labels als Prada en Isabel Marant dit seizoen met elkaar gemeen hebben? Ze zetten massaal de halvemaantas in de spotlights. Alle it-girls dragen hem, en we begrijpen waarom: dit model is minimalistisch maar tóch opvallend en speels. Voor wie het liefst een betaalbaar exemplaar wil: vijftien budgetvriendelijke tassen. -
vtwonen
Gebruik kattenbakkorrels en koffieprut: met deze tips vermijd je een stinkende vuilnisbak in de keuken