Beeld ter illustratie: een gewonde Oekraïense soldaat in een veldhospitaal.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie: een gewonde Oekraïense soldaat in een veldhospitaal. © AFP

Geblinddoekt, gemarteld, geamputeerd: getuigenis over hoe Russen met gevangenen omgaan

Sinds de Russische invasie in Oekraïne vonden tussen beide landen al verschillende gevangenenruilen plaats. Een van die gevangenen, Nikita Horban (31) uit een dorpje ten westen van Kiev, heeft aan journalisten van de Britse openbare omroep BBC verteld over zijn beproeving in Russische gevangenschap. Zijn getuigenis geeft een beeld van de oorlogsgruwel.

14 reacties

 • karel dillen

  11 maanden geleden
  Blijkbaar hebben velen nog nooit gehoord over Guantanamo Bay, waterboarding en andere folterpraktijken die in Amerikaanse gevangenissen worden toegepast. Beestachtigheden gebeuren door iedere partij in iedere oorlog. Je moet je vijand maar genoeg haten om zover te komen
 • Jan Vannuffelen

  11 maanden geleden
  Is het niet strafbaar als men mensen in nood niet helpt? Waarom ging men de Koeweiti's, Libiërs en de Irakezen bevrijden van dictators of binnenvallers en de Oekraïners niet?
 • Guido Verlinden

  11 maanden geleden
  De Croo heeft veel praat maar durft niks doen.!!
 • dieter devreze

  11 maanden geleden
  Tijd om stilaan alle diplomatieke, economische en culturele met dat regime en dus het ganse land te verbreken. Dat Poetin zelf aan zijn afgesloten bevolking uitlegd hoe groot en goed ze wel zijn. Terwijl ze eenzaaam aanschuiven in lege winkels.
 • Rudi Beckers

  11 maanden geleden
  Nu dacht ik echt dat een beest als Hitler een uitzondering was en dat we zulk monster nooit meer zouden meemaken, maar het blijkt dat ik me vergist heb.
 1. “Het zijn allemaal leugens”: roepende vrouw verstoort bezoek Poetin aan Marioepol

  “Het zijn allemaal leugens”: roepende vrouw verstoort bezoek Poetin aan Marioepol

  De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteren een verrassingsbezoek gebracht aan de bezette Oekraïense Donbas-regio. In de zwaar beschadigde stad Marioepol had hij schijnbaar een gesprek met “dankbare inwoners”. Het Kremlin verspreidde een video daarrond. De propagandastunt wordt echter verstoord door een vrouw die nauwelijks hoorbaar op de achtergrond roept dat “het allemaal leugens zijn”. “Het is voor de show.”
 2. Opnieuw veel speculaties over dubbelgangers Poetin: "Wie denk je dat de echte is?”

  Opnieuw veel specula­ties over dubbelgan­gers Poetin: "Wie denk je dat de echte is?”

  Het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan de door de Russen veroverde havenstad Marioepol in Oekraïne heeft opnieuw heel wat speculaties op gang gebracht over mogelijke dubbelgangers van de Russische leider. Die zouden in zijn plaats op openbare aangelegenheden verschijnen. Voor alle duidelijkheid: er is tot op dit moment geen enkel hard bewijs voor de theorie. Het gaat alleen om een hardnekkig gerucht.
 1. Chinese regering over arrestatiebevel Poetin: “Let op met dubbele standaarden”

  Chinese regering over arrestatie­be­vel Poetin: “Let op met dubbele standaar­den”

  De Chinese regering heeft voor het eerst gereageerd op het arrestatiebevel dat het Internationaal Strafhof (ICC) vorige week uitvaardigde tegen de Russische president Vladimir Poetin. “Het ICC moet een objectief en rechtvaardig standpunt innemen en dubbele standaarden voorkomen”, aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie voor Buitenlandse Zaken. Hij riep het hof ook op om de “immuniteit van staatshoofden” te respecteren.