Inspecties van de lekkages hebben nog niet plaatsgevonden. Eerst moet het water rond de lekken voldoende kalmeren om te kunnen zien wat er is gebeurd.
Volledig scherm
Inspecties van de lekkages hebben nog niet plaatsgevonden. Eerst moet het water rond de lekken voldoende kalmeren om te kunnen zien wat er is gebeurd. © AFP

Gas ontsnapt nog altijd even krachtig uit Nord Stream-lekken, “historisch grote milieuramp dreigt”

Uit de drie lekken in de Nord Stream-gaspijpleidingen ontsnapt het gas nog altijd even krachtig. Dat zegt de Zweedse kustwacht. “Helaas kan het gas niet opgevangen of bestreden worden”, meldt een woordvoerder. Over de hoeveelheid lekkend gas kon hij geen informatie geven. Milieuorganisaties zien het alvast erg somber in. Zij waarschuwen dat de lekkages een historisch grote milieuramp dreigen te veroorzaken. Environmental Defense Fund stelt op basis van een grove raming dat 115.000 ton methaan is ontsnapt. Dat zou gelijkstaan aan 9,6 miljoen ton CO2, ongeveer evenveel als 2 miljoen benzineauto’s in een jaar uitstoten.

22 reacties

 • Jens van den Broeck

  2 maanden geleden
  Verschrikkelijk wat Groen hiermee onze planeet aan doet. Stop de kernuitstap, start de gasuitstap!
 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  Toch gek dat zo een constructie niet ontworpen is met compartimenten die men kan afsluiten. Zodat bij een probleem maar een deel van het gas vrij komt, maar een deel van de lijn beschadigd wordt en herstel mogelijk zou zijn. Wat nu misschien niet eens meer het geval is. Dat is bijna vragen om een aanslag.
 • Peggie Van Audenhove

  2 maanden geleden
  Het gaat er bij mij niet in dat er vooraf geen noodscenario is getest om een lekkende leiding deels af te sluiten zodat er geen verder gas meer kan ontsnappen. Zijn dit dan zo'n knoeiers of is dit opgezet spel en bewust geknoei? En het milieu lijdt er alweer onder, de mens is een monster dat zijn eigen planeet verwoest.
 • karin verwimp

  2 maanden geleden
  Euhhh, een gasleiding zonder afsluitkraan of klep die dicht kan? Wie verzint zo iets?
 • Jo Nijs

  2 maanden geleden
  ik denk dat deventer er wel eens dicht kan bijzijn. Bij onderhandelingen zou de pijlijn nogal snel ingezet kunnen worden als pasmunt . Nu niet meer
 1. Wie zit er achter onderzeese aanslag op gaspijpleiding Nord Stream 1 en 2? “Kan niet anders dan sabotage zijn”
  PREMIUM

  Wie zit er achter onderzeese aanslag op gaspijplei­ding Nord Stream 1 en 2? “Kan niet anders dan sabotage zijn”

  De schade aan de onderzeese gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 kan niet anders dan het resultaat zijn van sabotage. Dat zegt nu ook de Deense premier Mette Frederiksen met zoveel woorden. Maar wie zit erachter? Poetin? Oost-Europese landen? Of net tegenstanders van de Russische president uit eigen land? “Wie Nord Stream 1 en 2 kan saboteren, kan ook de Noorse pijpleidingen naar het VK, Duitsland en Polen saboteren. En dat zou een grote ramp zijn”, zegt de Nederlandse energie-analist Jilles van den Beukel van het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS).