De Canadese premier Justin Trudeau, Joe Biden (VS), bondskanselier van Duitsland Olaf Scholz, Britse premier Boris Johnson en de Franse president Emmanuel Macron
Volledig scherm
De Canadese premier Justin Trudeau, Joe Biden (VS), bondskanselier van Duitsland Olaf Scholz, Britse premier Boris Johnson en de Franse president Emmanuel Macron © REUTERS

G7 en VN eisen dat Poetin onmiddellijk de oorlog in Oekraïne beëindigt

De G7, de zeven vooraanstaande, democratische industriële staten, hebben de Russische president Vladimir Poetin opgeroepen om de oorlog in Oekraïne onmiddellijk te beëindigen. Op hun top in Brussel dreigden de G7 ermee dat de invasie die vier weken geleden begon niet zonder gevolgen zou blijven. Ook de VN eisen de “onmiddellijke stopzetting”. 

 1. PORTRET. Defensieminister Sergej Sjojgoe, het kampeervriendje van Poetin dat nu spoorloos is
  PREMIUM

  PORTRET. Defensiemi­nis­ter Sergej Sjojgoe, het kampeer­vriend­je van Poetin dat nu spoorloos is

  Als een land in oorlog verkeert en de minister van Defensie zich niet meer laat zien, dan is er meestal iets aan de hand. Dat geldt momenteel voor Rusland, waar geruchten willen dat Sergej Sjojgoe (66) met hartproblemen kampt. Dat kan waar zijn, of niet. Feit is dat het beste maatje van Poetin sowieso al weinig kans had om hem ooit op te volgen, zoals vaak geschreven wordt. Een portret van een man die simpelweg op de foute plek geboren is.
 2. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
  Mijntelco

  Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

  Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.
 3. Wat staat precies op de agenda van de Amerikaanse president Joe Biden zodra hij vandaag in Brussel landt?
  PREMIUM

  Wat staat precies op de agenda van de Amerikaan­se president Joe Biden zodra hij vandaag in Brussel landt?

  Het programma dat de 79-jarige Joe Biden vanaf vandaag in Brussel te wachten staat, is bijzonder zwaar. De Amerikaanse president zal een top bijwonen van de NAVO, de Europese Unie én de G7, de zeven rijkste westerse landen. Uiteraard zullen alle gesprekken draaien rond de oorlog in Oekraïne, maar wat staat er dan precies op de agenda? We vroegen het aan professor internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen en KU Leuven).