Op de top van de G20 in Rome hebben de staatshoofden en regeringsleiders een akkoord bereikt om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden.
Volledig scherm
Op de top van de G20 in Rome hebben de staatshoofden en regeringsleiders een akkoord bereikt om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. © REUTERS

G20-landen bereiken akkoord om opwarming van aarde te beperken tot 1,5 graden

Op de top van de G20 in Rome hebben de staatshoofden en regeringsleiders een akkoord bereikt om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. Dat blijkt uit het ontwerp van een verklaring dat AFP en DPA konden inkijken. De G20 wilde een krachtig signaal uitsturen met het oog op de COP26-klimaatconferentie die zondag aansluitend van start is gegaan in Glasgow, maar dat kwam er niet. Zo legden ze geen streefdatum vast voor het bereiken van koolstofneutraliteit, noch voor het beëindigen van de opwekking van elektriciteit uit steenkool.

 1. Ook deze leiders hadden niet door dat hun micro nog aan stond: “Vertrek, arme idioot!”
  Play

  Ook deze leiders hadden niet door dat hun micro nog aan stond: "Kijk daar, een giganti­sche klootzak!"

  Tijdens een persconferentie rond economische thema’s heeft de Amerikaanse president Joe Biden verbaal uitgehaald naar een verslaggever van Fox News die naar inflatie vroeg. Biden keek weg en noemde de verslaggever vervolgens “een stomme klootzak”. Biden is niet de enige leider die niet door had dat de micro nog aan stond. Ook George W. Bush, Sarkozy en de Nederlandse koning Willem-Alexander lieten zich eens vangen.
 2. Extreme weersomstandigheden in Istanboel: dak van luchthaven stort in door hevig gewicht sneeuw
  Play

  Extreme weersom­stan­dig­he­den in Istanboel: dak van luchthaven stort in door hevig sneeuwge­wicht

  Istanboel krijgt sinds zondag te maken met hevige sneeuwval. De luchthaven van Istanboel heeft dan ook de deuren moeten sluiten wegens de extreme weersomstandigheden. De sneeuwval is zo hevig, dat zelfs het dak van de luchthaven is ingestort. Al zeker tot dinsdagmiddag 11 uur zijn alle vluchten op de luchthaven geannuleerd. Volgens de burgerluchtvaartautoriteit zijn de start- en landingsbanen nog steeds afgesloten. Het ziet er dan ook niet naar uit dat het snel zal stoppen met sneeuwen in de regio.