De Franse president Macron houdt een toespraak. Archiefbeeld.
Volledig scherm
De Franse president Macron houdt een toespraak. Archiefbeeld. © AFP

Franse president Macron houdt opnieuw tv-toespraak

De Franse president Macron spreekt vandaag zijn bevolking weer toe naar aanleiding van de coronacrisis. Hij heeft het dan vooral over de versoepeling van het coronabeleid, maar gaat naar verwachting ook in op de politieke onrust, onder meer over politiegeweld. Dat melden Franse media.

 1. Franse politieagenten gooien hun handboeien op de grond uit protest tegen minister van Binnenlandse Zaken

  Franse politie­agen­ten gooien hun handboeien op de grond uit protest tegen minister van Binnenland­se Zaken

  Gisteren werd in heel wat Franse steden geprotesteerd door de politie tegen de minister van Binnenlandse Zaken en de voltallige Franse regering. Die kondigde begin deze week aan een “nultolerantie” te hanteren voor racisme bij de ordediensten. “Bij elke gegronde verdenking zal systematisch een schorsing worden overwogen”, stelde de minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner maandag. De politie voelt zich in de steek gelaten door de regering.
 2. Erdogan noemt makers Charlie Hebdo “schurken” en kondigt “juridische en diplomatieke maatregelen” aan

  Erdogan noemt makers Charlie Hebdo “schurken” en kondigt “juridische en diplomatie­ke maatrege­len” aan

  Turkije gaat juridische en diplomatieke maatregelen nemen nadat het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo een spotprent van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op de cover gezet heeft van het nummer dat woensdag verschenen is. Erdogan noemt de makers van Charlie Hebdo “schurken” en heeft het over een “walgelijke aanval”. Voor Frankrijk zijn de uitspraken van Erdogan dan weer “pogingen tot destabilisering”.
 1. Betogers en ordediensten clashen bij demonstratie tegen racisme en politiegeweld in Parijs

  Betogers en ordedien­sten clashen bij demonstra­tie tegen racisme en politiege­weld in Parijs

  15.000 mensen verzamelden zich vandaag in de Franse hoofdstad Parijs om te demonstreren tegen politiegeweld en racisme. De ordediensten hebben wel verhinderd dat de stoet zou vertrekken van op de Place de la République naar de Place de l’Opéra hoewel de optocht eerst was toegelaten. In de late namiddag waren er confrontaties tussen de politie en de demonstranten. De politie moest traangas inzetten nadat er met projectielen gegooid werd.