AFP
Volledig scherm
© AFP

Franse media: “Frankrijk evacueerde ook leden van de taliban naar Parijs”

Onder de Afghanen die naar het Westen zijn geëvacueerd, bevinden zich mogelijk mensen met banden met de radicaalislamitische taliban, de nieuwe machthebbers in Afghanistan. Zij worden ervan verdacht “banden te onderhouden met een organisatie die een islamitische staat wil oprichten met terroristische middelen”. De Franse binnenlandminister Gerald Darmanin bevestigde vijf gevallen, nadat Franse media daarover hadden bericht. Op hun beurt meldden Britse media dat de Britten een verdachte persoon naar Engeland hebben overgevlogen.

 1. Twee Gentse jongeren gered uit Afghanistan met hulp van Sint-Bavohumaniora: “Onze leerlingen zullen anders terugkeren dan ze vertrokken zijn”
  PREMIUM
  Gent

  Twee Gentse jongeren gered uit Afghanis­tan met hulp van Sint-Bavohumani­o­ra: “Onze leerlingen zullen anders terugkeren dan ze vertrokken zijn”

  Twee jongeren die schoollopen in het Sint-Bavohumaniora zijn gered uit Afghanistan, nadat ze gevlucht waren en dagenlang voor de poorten van het vliegveld in Kaboel hadden gestaan. Directrice Hilde Allaert hielp vanop afstand bij de reddingsoperatie en is opgelucht dat de familie nu op weg naar huis is. “Het moeten daar helse toestanden geweest zijn; enkelen zijn zelfs van commotie en uitputting flauwgevallen op het tarmac.”
 2. TotalEnergies neemt afstand van Russische partner Novatek

  TotalEner­gies neemt afstand van Russische partner Novatek

  De Franse energiereus TotalEnergies neemt afstand van Novatek, de historische partner in Rusland. De participatie van 19,4 procent in Novatek schrijft TotalEnergies voortaan niet meer in de eigen boeken. Daarvoor zal het olie- en gasbedrijf een afwaardering van 3,7 miljard dollar in het vierde kwartaal inschrijven. TotalEnergies trekt ook met onmiddellijke ingang de twee vertegenwoordigers in Novateks raad van bestuur terug, meldt het bedrijf.
 1. Iraanse veiligheidsdiensten mikken bij vrouwen specifiek op gezicht en intieme delen: “Zo willen ze hun schoonheid kapotmaken”

  Iraanse veilig­heids­dien­sten mikken bij vrouwen specifiek op gezicht en intieme delen: “Zo willen ze hun schoonheid kapotmaken”

  Bij de protesten tegen het regime in Iran stellen dokters qua schotwonden een opmerkelijk verschil tussen de geslachten vast. Mannen worden vooral geraakt in hun benen, billen en de rug. Bij vrouwen mikken de veiligheidsdiensten echter specifiek op hun gezicht, borsten en intieme delen. “Zij worden harder aangepakt omdat ze hun schoonheid kapot willen maken”, stelt een arts uit de provincie Isfahan.