Franse aanklagers zijn een onderzoek begonnen naar grote modeconcerns die mogelijk gebruikmaken van katoen uit de Chinese regio Xinjiang.
Volledig scherm
Franse aanklagers zijn een onderzoek begonnen naar grote modeconcerns die mogelijk gebruikmaken van katoen uit de Chinese regio Xinjiang. © REUTERS

Franse gerecht opent onderzoek naar Uniqlo en Zara-moeder in kader van dwangarbeid Oeigoeren

Franse aanklagers zijn een onderzoek begonnen naar vijf grote modeconcerns die mogelijk gebruikmaken van katoen uit de Chinese regio Xinjiang. Dat meldt de Franse nieuwssite Mediapart en het nieuws wordt door een juridische bron bevestigd aan persbureau AFP. Het zou onder andere gaan om het Japanse merk Uniqlo en Inditex, het Spaanse moederbedrijf van modeketen Zara.

 1. Peking wil dat België “fout” onmiddellijk rechtzet na resolutie over Oeigoeren

  Peking wil dat België “fout” onmiddel­lijk rechtzet na resolutie over Oeigoeren

  China heeft België woensdag gewaarschuwd voor de verslechtering van de betrekkingen tussen beide landen. Peking is niet opgezet met een resolutie waarin gewaarschuwd wordt dat er een ernstig risico van genocide tegen de Oeigoerse minderheid in China bestaat, die de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen dinsdag goedkeurde. "We roepen België op om zijn fout onmiddellijk recht te zetten", zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian.
 2. Conflict, geheimen en onverwerkte trauma’s: vijf disfunctionele families uit streamingland
  Streamz

  Conflict, geheimen en onverwerk­te trauma’s: vijf disfunctio­ne­le families uit streaming­land

  Tijdens de feestdagen oprecht genoten van alle familiebijeenkomsten? Dan hebt u het gelukkig meer getroffen dan de gezinnen die deze week aan bod komen in onze Kijkgids. Naar aanleiding van de terugkeer naar de heerlijk hypocriete wereld van televangelisten in ‘The Righteous Gemstones’ (Streamz) gingen wij immers op zoek naar de meest disfunctionele tv-families. Met de door demonen gekwelde Rayburns (‘Bloodline’, Netflix), de herenigde Bennetts (‘The Ranch’, Netflix), de rotverwende Bluths (‘Arrested Development’, Hulu) en de met ijzeren hand regerende Al-Fayeeds (‘Tyrant’, Disney+) komt u alvast geen drama tekort.