Nicolas Sarkozy.
Volledig scherm
Nicolas Sarkozy. © Photo News

Franse ex-president Sarkozy opgeroepen als getuige in rechtszaak voormalige medewerkers

Een rechtbank in Parijs heeft de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy dinsdag opgeroepen om te komen getuigen in een proces tegen enkele voormalige medewerkers. De zaak gaat over een rist peilingen die tijdens Sarkozy's ambtstermijn werden besteld door het Élysée. Sarkozy zelf staat niet terecht omdat hij beschermd wordt door zijn toenmalige immuniteit als president.

 1. Amerikaanse defensieminister verspreekt zich en noemt Rusland “Sovjet-Unie”
  Play

  Amerikaan­se defensiemi­nis­ter verspreekt zich en noemt Rusland “Sov­jet-Unie”

  De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin ging even terug in de tijd en noemde Rusland per ongeluk “de Sovjet-Unie” tijdens een toespraak in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Austin beantwoordde een vraag over hoe de Verenigde Staten plannen te reageren op de mogelijke Russische inval aan de Oekraïense grens. “Wat we ook doen, zal gedaan worden vanuit de internationale gemeenschap. In het beste geval zullen we geen invasie door de Sovjet Unie in Oekraïne zien”, zei de minister.
 2. Sarkozy veroordeeld tot een jaar cel wegens illegale financieringspraktijken tijdens verkiezingscampagne

  Sarkozy veroor­deeld tot een jaar cel wegens illegale financie­rings­prak­tij­ken tijdens verkie­zings­cam­pag­ne

  De Franse oud-president Nicolas Sarkozy - die zelf niet aanwezig was in de rechtbank in Parijs - is schuldig bevonden aan illegale financieringspraktijken tijdens zijn verkiezingscampagne in 2012. De 66-jarige politicus hield tijdens het proces vol van niets geweten te hebben. Tegen het voormalige staatshoofd was een jaar cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk, maar de rechtbank heeft een strengere straf uitgesproken: één jaar effectief. Sarkozy mag zijn straf wel thuis onder elektronisch toezicht - met een enkelband dus - uitzitten. Hij moet dus niet naar de gevangenis. Zijn advocaat liet al weten in beroep te zullen gaan.
 1. Memorabele bankroven en spectaculaire diefstallen: dit zijn de strafste kraakfilms-en series uit streamingland
  Streamz

  Memorabele bankroven en spectacu­lai­re diefstal­len: dit zijn de strafste kraakfilms-en series uit streaming­land

  Streamz blaast het heistgenre nieuw leven in met de grootste bankroof aller tijden in ‘De kraak’, een nieuwe misdaadserie van eigen kweek. Wij doen alvast onze duit in het zakje en bundelen de meest memorabele overvallen, diefstallen en roven uit de filmgeschiedenis voor je samen in onze Kijkgids. In de aanbieding: vier weduwes onder druk in ‘Widows’ (YouTube/Apple TV) en de perfecte bankoverval (‘Inside Man’), een hattrick in Las Vegas (‘Ocean’s Eleven’) en buitenbeentje ‘Inception’ op Netflix.