Een Franse soldaat houdt toezicht op de evacuatie op de luchthaven van Kaboel. (24/08/2021)
Volledig scherm
Een Franse soldaat houdt toezicht op de evacuatie op de luchthaven van Kaboel. (24/08/2021) © AP

Frankrijk stopt evacuatie in Kaboel: ruim 3.000 mensen gered

Frankrijk heeft de evacuatiemissie in Afghanistan op vrijdag beëindigd, meldt de regering. In totaal zijn meer dan 3.000 evacués vanuit Kaboel naar Frankrijk gebracht, onder wie meer dan 2.600 Afghanen. De missie is gestopt omdat “de veiligheid niet meer kon worden gewaarborgd”, meldt de Franse minister van Buitenlandse Zaken.

 1. Nieuw DNA-onderzoek onthult geheimen over inwoners van Pompeii: “Deze man was te ziek om te vluchten van vulkaanuitbarsting”

  Nieuw DNA-onderzoek onthult geheimen over inwoners van Pompeii: “Deze man was te ziek om te vluchten van vulkaanuit­bar­sting”

  Wetenschappers hebben nieuwe “genetische geheimen” onthuld na onderzoek van de stoffelijke resten van inwoners van de Romeinse stad Pompeii, die in 79 na Christus met as werd bedekt na de uitbarsting van de Vesuvius. Het gaat meer bepaald om het DNA uit de beenderen van een man en een vrouw, die reeds in 1933 werden opgegraven. Het is de eerste keer dat een volledige reeks genetisch materiaal, of een ‘genoom’, van een Pompeijaan wordt ontcijferd. Daarmee hebben de wetenschappers een mysterie van maar liefst 90 jaar kunnen oplossen. Zo blijkt nu dat de twee slachtoffers niet probeerden te vluchten tijdens de uitbarsting omdat de man daarvoor te ziek was.
 2. “Ik was 16 jaar toen je me ontmaagdde”: vrouw confronteert pastoor voor volle kerk met seksueel misbruik
  Play

  “Ik was 16 jaar toen je me ontmaagdde”: vrouw confron­teert pastoor voor volle kerk met seksueel misbruik

  Een Amerikaanse pastoor heeft voor een volle kerk moeten toegeven dat hij als 38-jarige seksuele contacten had met een 16-jarig meisje. John B. Lowe (65) probeerde de zaak in eerste instantie nog te minimaliseren, maar daarna confronteerde Bobi Gephart (43) hem met het seksueel misbruik. “Ik was amper 16 jaar toen je me ontmaagdde", klonk het. De nachtmerrie zou daarna nog negen jaar blijven duren.