De twaalf presidentskandidaten. Uiterst links op de tweede rij huidig Frans president Emmanuel Macron.
Volledig scherm
PREMIUM
De twaalf presidentskandidaten. Uiterst links op de tweede rij huidig Frans president Emmanuel Macron. © AFP

Frankrijk na vijf jaar Macron: een gespleten, verarmd en gewelddadig land

Zondag 10 en 24 april kiezen de Fransen hun volgende president. Hoewel de race lange tijd op voorhand gelopen leek, is ze in de laatste rechte lijn geëvolueerd naar een ongewone en bijzonder spannende strijd. Het lijkt niet meer zo vanzelfsprekend dat Emmanuel Macron zichzelf vingers in de neus opvolgt. In twee afleveringen leggen we u uit waarom. Vandaag leest u in welk verdeeld en verarmd land deze verkiezingen plaatsvinden.

20 reacties

 • Martine Leemans

  3 maanden geleden
  Dat is hier in België ook al zo.feitelijk in al de landen van Europa.
 • Dirk BERX

  3 maanden geleden
  Het tweede Guido, want egoïsme en hypocrisie viert al een hele tijd hoogtij in de westerse landen, en daar ontsnappen wij niet aan en ook Frankrijk niet !
 • guido Bervoets

  3 maanden geleden
  Er zitten minstens twee politici tussen die sympathie hebben voor Vladimir Poetin. En van de partij van Marine Le Pen is geweten dat ze in de loop der jaren minstens 11 miljoen euro gesponsord kreeg van Poetin. Weten de Fransen dat niet of kan het hun niks schelen?
 • felix strackx

  3 maanden geleden
  Geen enkele politicus die de Corona Pandemie heeft moeten aanpakken, heeft zich daarmee populair gemaakt. Moedige en noodzakelijke maatregelen zoals de pas sanitaire dreigen Macron nu de das om te doen ten voordele van de antivax LePen.
 • Peggy De Weerdt .

  3 maanden geleden
  @percy purwarden: kleine denkfout die je maakt. Armoede heef in verschillende continenten een ander ebetekenis. Het kan algemeen omschreven worden als het onvermogen om volwaardig deel te nemen aan de gewone maatschappij en dit heeft een heel ander beteknis in Afrik
 1. Topman Europese drugsmaffia opgepakt en weer vrijgelaten tijdens vakantie op Ibiza
  3

  Topman Europese drugsmaf­fia opgepakt en weer vrijgela­ten tijdens vakantie op Ibiza

  De Spaanse politie heeft op Ibiza een lid uit de hoogste regionen van de Europese drugsmaffia opgepakt. Het gaat om de Zweed Jonas Sture Falk (49), bekend als ‘de Zweedse Pablo Escobar’. Hij werd opgepakt in een strandbar en zou samenwerken met Fikri Amellah (30) en de mocromaffia. Hoewel iedereen weet wat hij doet, staat de Zweed erom bekend zich moeilijk te laten vangen. Hij werd dan ook al na één dag weer vrijgelaten.