Toestel van Air France op de luchthaven van Charles de Gaulle in Roissy, nabij Parijs
Volledig scherm
Toestel van Air France op de luchthaven van Charles de Gaulle in Roissy, nabij Parijs © REUTERS

Frankrijk mag boete opleggen aan luchtvaartmaatschappij die niet meewerkt bij uitwijzing

Frankrijk mag hoge boetes opleggen aan luchtvaart- en zeevaartmaatschappijen die weigeren buitenlanders aan boord te nemen die het land worden uitgezet. Die maatregel is niet in strijd met de grondwet. Dat heeft de Grondwettelijke Raad vrijdag beslist.

 1. Merkel roept tijdens afscheid op tot verdediging democratie tegen haat en fake news

  Merkel roept tijdens afscheid op tot verdedi­ging democratie tegen haat en fake news

  De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag in haar afscheidstoespraak opgeroepen tot de verdediging van democratie tegen haat, geweld en fake news. Overal waar wetenschappelijke kennis wordt ontkend en samenzweringstheorieën en stemmingmakerij worden verspreid, moet de weerstand luid klinken, zei Merkel tijdens een zogenaamde Grossen Zapfenstreich in Berlijn. De traditie wil dat de Bundeswehr een afscheidnemende bondskanselier zo'n groot taptoe aanbiedt.
 1. Polen wil verplichte registratie van zwangerschappen in database van overheid

  Polen wil verplichte registra­tie van zwanger­schap­pen in database van overheid

  De Poolse regering wil vanaf januari een gecentraliseerd register invoeren waarin artsen verplicht alle zwangerschappen en miskramen aan de regering moeten melden. Volgens tegenstanders wil de overheid op die manier verhinderen dat zwangere vrouwen stiekem een abortus ondergaan. Sinds 2020 is abortus in Polen immers zo goed als volledig verboden. Bovendien keurde het Poolse parlement gisteren een wetsvoorstel goed voor de oprichting van een instituut dat het belang van voortplanting moet promoten en vervolgingsbevoegdheid krijgt.
 2. Memorabele bankroven en spectaculaire diefstallen: dit zijn de strafste kraakfilms-en series uit streamingland
  Streamz

  Memorabele bankroven en spectacu­lai­re diefstal­len: dit zijn de strafste kraakfilms-en series uit streaming­land

  Streamz blaast het heistgenre nieuw leven in met de grootste bankroof aller tijden in ‘De kraak’, een nieuwe misdaadserie van eigen kweek. Wij doen alvast onze duit in het zakje en bundelen de meest memorabele overvallen, diefstallen en roven uit de filmgeschiedenis voor je samen in onze Kijkgids. In de aanbieding: vier weduwes onder druk in ‘Widows’ (YouTube/Apple TV) en de perfecte bankoverval (‘Inside Man’), een hattrick in Las Vegas (‘Ocean’s Eleven’) en buitenbeentje ‘Inception’ op Netflix.