Frankrijk, Duitsland, Italië en Roemenië willen Oekraïne kandidaat-lidstaat van EU maken: “Geen tijd om te aarzelen”
Frankrijk, Duitsland, Italië en Roemenië zijn ervoor gewonnen om Oekraïne "onmiddellijk" het kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie toe te kennen. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron vandaag verklaard tijdens een persconferentie in Kiev.
"Wij steunen alle vier het onmiddellijke statuut van kandidaat-lidstaat", zo zei Macron op een gemeenschappelijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Italiaanse premier Mario Draghi en de Roemeense president Klaus Iohannis ter afsluiting van een bezoek aan Oekraïne. Ook president Volodymyr Zelensky, zoals steeds in kaki t-shirt, tekende present.
De boodschap betekent een enorme opsteker voor Zelensky op de 113de dag van de oorlog. Hij ijvert al sinds de start van de Russische invasie op 24 februari onverdroten voor het kandidaat-lidmaatschap. "De Oekraïners hebben al het recht verdiend om zich op deze weg te begeven", zei Zelensky. Oekraïne is nu "klaar" om te werken voor "het volwaardige lidmaatschap", aldus de president.
Advies van Europese Commissie
Macron, Scholz, Draghi, Iohannis en de staatshoofden en regeringsleiders van de andere EU-lidstaten beslissen volgende week op een top in Brussel over de toekenning van het kandidaat-lidmaatschap aan Oekraïne, Moldavië en Georgië. Elke lidstaat beschikt daarbij over een vetorecht. Morgen brengt de Europese Commissie reeds haar advies uit.
Scholz bepleitte eveneens een "positieve beslissing" voor Moldavië, Iohannis voerde als enige ook een pleidooi voor Georgië, dat momenteel het verst van de status van kandidaat lijkt verwijderd. "Het gaat over onze capaciteit om veiligheid en stabiliteit in ons nabuurschap te brengen. Er is geen tijd om te aarzelen", betoogde de Roemeense president.
Kandidaat-lidstaat
De status van kandidaat-lidstaat betekent niet dat een land van vandaag op morgen tot de EU kan toetreden. Aan het lidmaatschap gaan jarenlange onderhandelingen vooraf waarin een land moet aantonen dat het democratische basiswaarden respecteert, economisch zijn mannetje kan staan op de Europese eenheidsmarkt en de Europese regelgeving overneemt en naleeft.
President Zelensky heeft begrepen dat de status van kandidaat een weg is en nog niet het doel. Een weg waarop diepgaande hervormingen in de Oekraïense samenleving nodig zijn.
Voor een land als Oekraïne, dat in oorlog is, heropgebouwd moet worden en al lang geen te beste reputatie inzake corruptie en rechtsstaat met zich meesleept, is de weg sowieso nog erg lang. “President Zelensky heeft begrepen dat de status van kandidaat een weg is en nog niet het doel. Een weg waarop diepgaande hervormingen in de Oekraïense samenleving nodig zijn", zo maakte Draghi duidelijk.
De Europese leiders vroegen ook aandacht voor de Balkanlanden, waarvan sommige al jaren in de wachtkamer zitten. "Het is een kwestie van geloofwaardigheid dat we eindelijk onze belofte nakomen aan de landen van de Westelijke Balkan, die al jaren op deze weg zitten, nu en in concrete termen", stelde Scholz. De Duitser beklemtoonde wel dat er niet af te dingen valt op de toetredingscriteria. "Democratie en de rechtsstaat is wat ons bindt in de EU en wat ons onderscheidt van anderen.”
Rusland meent dat de Europese leiders met hun steun voor het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne enkel geopolitieke belangen nastreven. "Als Oekraïne een wegenkaart ontvangt om zijn lidmaatschap voor te bereiden, dan betekent dit dat de EU opnieuw bereid is om de eigen criteria te vergeten die steeds hebben bestaan voor kandidaten en dat de EU bereid is om zich enkel te laten leiden door geopolitieke overwegingen", zei buitenlandminister Sergej Lavrov op de televisiezender NTV.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Barsten in de Oekraïense eendracht: van een ontslagen veiligheidschef tot een verkochte Eurosong-trofee
In Oekraïne lijkt de eensgezindheid die er door de oorlog ontstond, stilaan opgebruikt te zijn. Dat uit zich in een ontslagen veiligheidschef, een gewezen president die het land niet mocht verlaten en een verkochte Eurosong-trofee. Wat is er aan de hand? -
PREMIUM
ANALYSE. Turkije foetert over NAVO-lidmaatschap Zweden en Finland, maar niets is wat het lijkt
“Langskomen om ons te overtuigen? Dat ze zich de moeite besparen. Hoe kunnen we hen vertrouwen? Zweden is een kweekvijver voor terroristische organisaties.” Met die uitval lijkt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de deur voor toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO stevig dicht te slaan. Niets is echter wat het lijkt. -
Spaargids.be
Steeds meer groene beleggingsfondsen: maar hoe duurzaam zijn ze echt?
Hoe groen zijn groene beleggingsfondsen? Duurzame fondsen winnen aan fans, maar het is oppassen voor fondsen die zich meer maatschappelijk verantwoord voordoen dan ze zijn. Want bedrijven beseffen heel goed dat ze veel beter in de markt liggen als een label voor duurzaamheid de bedrijfsnaam of het logo flankeert. Waar moet je op letten wanneer je duurzaam wil beleggen? Spaargids.be legt het uit. -
-
PREMIUM
100 dagen oorlog: Poetins “speciale militaire operatie” blijkt allesvernietigende oorlog
Toen Vladimir Poetin — na maanden van militaire manoeuvres en legeroefeningen langs de Oekraïense grens — op 24 februari zijn “speciale militaire operatie” aankondigde, schrok de wereld wakker. Poetin ging zijn buurland “demilitariseren” en “bevrijden van nazi’s”. Gezien de enorme Russische overmacht aan tanks en vliegtuigen schatten de meeste experts de kansen van Kiev laag in. -
PREMIUM
Finland en Zweden - van oudsher neutrale landen - willen nu toch bij de NAVO: “NAVO wordt sterker, Poetin wordt bozer”
Poetin wilde de NAVO uit elkaar spelen, maar hij bereikt het tegenovergestelde nu zowel Finland als Zweden plots van plan zijn hun jarenoude neutrale status overboord te gooien en lid te worden van het bondgenootschap. Hoe opmerkelijk is die beslissing? En wat zijn de gevolgen? “De NAVO wordt sterker, Poetin wordt bozer”. -
PREMIUM
Hoe zal Rusland reageren nu Finland wil toetreden tot de NAVO? Politicoloog Hendrik Vos beantwoordt 10 vragen: “Poetin krijgt het tegenovergestelde van wat hij beoogde”
Finland wil onmiddellijk lid worden van de NAVO, zo bevestigden de Finse president en premier vanmorgen. Daarmee lijkt het buurland van Rusland zichzelf te willen beschermen, maar gooien ze er ook geen olie mee op het vuur? Wat betekent dit nu juist? En hoe zal Poetin reageren? “Hij wordt ongetwijfeld heel erg nerveus”, zegt politicoloog Hendrik Vos (UGent). “Maar de vraag is vooral: ‘Wat kán Rusland doen?’” -
Tweakers
Deze drie laptops kan je nu nog aan een soldenprijs kopen
De soldenperiode mag dan wel voorbij zijn, op vlak van technologie zijn er nu nog heel wat koopjes te doen. Wil je nog een laptop in de uitverkoop scoren? Expert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers legt uit waar je op moet letten en welke modellen de moeite waard zijn.