Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock

Finland geeft al jaar basisinkomen aan werklozen en het project verandert levens: "Ik voel me een lottowinnaar"

Sinds januari vorig jaar betaalt Finland een maandelijks basisinkomen uit aan 2.000 willekeurig gekozen werklozen. Het proefproject, dat in totaal twee jaar zal lopen, trekt wereldwijd de aandacht. Maar hoe vergaat het de ontvangers? Deze Finnen proeven ervan en zijn in de wolken.

150 reacties

 • jintha peeters

  5 jaar geleden
  nogmaals het bewijs dat ze ginder verder staan zie maar na alles hun ouderschaps regeling borstvoeding programma en opvang doot bedrijven hun zes uren werk week niks dan aleemal voordelen minder ziekte verzuim en burns out minder crimaliteit enz nu met dit project minder armoede en dat deze mensnen minder zorgen hebben . ik werk al maar voormij part mogen ze het hier direct invoeren niks anders dan voordelen
 • jintha peeters

  5 jaar geleden
  nogmaals het bewijs dat ze ginder verder staan zie maar na alles hun ouderschaps regeling borstvoeding programma en opvang doot bedrijven hun zes uren werk week niks dan aleemal voordelen minder ziekte verzuim en burns out minder crimaliteit enz nu met dit project minder armoede en dat deze mensnen minder zorgen hebben . ik werk al maar voormij part mogen ze het hier direct invoeren niks anders dan voordelen
 • Francinne Declerque

  5 jaar geleden
  Er zal een tijd komen dat het voor quasi iedereen zal ingevoegd worden. Alle laaggeschoolde jobs zullen geautomatiseerd of gerobotiseerd worden, bandwerker, vrachtvervoer, advocaten, dokters, etc etc en ofwel krijg je dan een gewelddadige revolutie, ofwel hou je het gepeupel tevreden door een basisinkomen.
 • Rania Desaegher

  5 jaar geleden
  Een basisinkomen is toch iets heel anders. Dat is hetzelfde bedrag voor iedereen, en alle andere uitkeringen worden geschrapt.
 • Fatima Dirkx

  5 jaar geleden
  Werklozen krijgen nu al gratis geld. Ze zouden minstens 10 uren per week moeten werken, twee dagen per week en met flexibele uren. En in de zorgsector. Ik moet ook werken voor mijn geld.
 1. Bye bye wintersportvakantie: "Over 20 jaar is skiën in Alpen niet meer mogelijk." En dit zijn de zware gevolgen
  PREMIUM

  Bye bye winter­sport­va­kan­tie: "Over 20 jaar is skiën in Alpen niet meer mogelijk." En dit zijn de zware gevolgen

  Deze winter zijn de Alpen bedekt met een dikke laag sneeuw en dat zorgt voor euforie bij de lokale horeca en skiliftuitbaters. Maar die vreugde zou wel eens van korte duur kunnen zijn. Volgens wetenschappers zal het klassieke wintertoerisme zoals we dat nu kennen - met Alpijns skiën - over 20 jaar tot het verleden behoren. En dat blijft niet zonder gevolgen. Voor u. Voor de skiresorts. En voor het milieu.
 2. De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
  Jobat

  De populair­ste elektri­sche bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professio­neel gebruik

  Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.
 3. Het aangrijpende geheim van de tatoeëerder van Auschwitz: "De enige Jood die ooit in gaskamer is gegaan en er weer levend is uitgekomen"
  PREMIUM

  Het aangrijpen­de geheim van de tatoeëer­der van Auschwitz: "De enige Jood die ooit in gaskamer is gegaan en er weer levend is uitgekomen"

  Meer dan 50 jaar lang zweeg Lale Sokolov. Hij leefde met een geheim dat voortkwam uit de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en ontstond op een plek die getuigde van de ergste onmenselijkheid in de geschiedenis. Zijn opmerkelijke levensverhaal zou hij pas als kranige tachtiger prijsgeven. Lale Sokolov was de tatoeëerder van Auschwitz. Hij was degene die van duizenden gevangenen een nummer moest maken. Dit is zijn relaas van de gruwel. Maar ook het verhaal over zijn uitzonderlijke liefde voor Gita, de vrouw van wie hij de arm moest tatoeëren.
 1. In deze Franse stad rekruteert IS bij de vleet en zwaaien islamisten de plak: alle slagers zijn halal, enkel mannen op café
  PREMIUM

  In deze Franse stad rekruteert IS bij de vleet en zwaaien islamisten de plak: alle slagers zijn halal, enkel mannen op café

  In een kleine Franse stad nabij Parijs hebben de integratie-inspanningen van de overheid grandioos gefaald. Islamisten zetten er vandaag de toon. In het enige café in het centrum blijven alleen mannen over. Alle slagers zijn halal. Het is de Europese rekruteringshoofdstad van IS. Gematigde moslims voelen zich er niet langer thuis. Twee journalisten van de Franse krant Le Monde deden een jaar lang research. Dit zijn hun ontstellende bevindingen.
 2. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
 3. Adidas trekt merkrechtenklacht tegen Black Lives Matter in na discussie over strepen

  Adidas trekt merkrech­ten­klacht tegen Black Lives Matter in na discussie over strepen

  De bekende Duitse sportkledingfabrikant Adidas trekt een klacht bij het Amerikaanse patentbureau tegen de activistische beweging Black Lives Matter in. Die klacht ging over een handelsmerk, dat wordt gekenmerkt door drie aan elkaar parallel lopende strepen, en op kleding van Black Lives Matter te zien is. Adidas was van oordeel dat dit voor verwarring kon zorgen: het sportmerk verwerkt de strepen namelijk op dezelfde manier in zijn eigen producten, zoals in badslippers en t-shirts. Een reden voor het nu intrekken van de klacht, geeft Adidas niet.