De Zweedse premier Magdalena Andersson (links) en de Finse premier Sanna Marin hebben gezegd dat hun landen willen toetreden tot de NAVO
Volledig scherm
PREMIUM
De Zweedse premier Magdalena Andersson (links) en de Finse premier Sanna Marin hebben gezegd dat hun landen willen toetreden tot de NAVO © ANP / EPA

Finland en Zweden - van oudsher neutrale landen - willen nu toch bij de NAVO: “NAVO wordt sterker, Poetin wordt bozer”

Poetin wilde de NAVO uit elkaar spelen, maar hij bereikt het tegenovergestelde nu zowel Finland als Zweden plots van plan zijn hun jarenoude neutrale status overboord te gooien en lid te worden van het bondgenootschap. Hoe opmerkelijk is die beslissing? En wat zijn de gevolgen? “De NAVO wordt sterker, Poetin wordt bozer”.

116 reacties

 • Buyausan jamal

  5 maanden geleden
  Ronny toch , Je bent hier de eenigste die de situatie begrijpt, de amerikanen drijven handel , zie vietnam ,irak , afganistan, libyie, etc, verdeel en heers mentaliteit, hoeveel doden hebben ze op hun geweten voor de roofmoord van deze landen puur voor hun grondstoffen, en europa als een schoothondje mee in hun strijd sleuren.
 • Hendrik Goeminne

  6 maanden geleden
  "De Oekraïners escaleren verder", dat is echt het betere Russia Today. Ik dacht dat het niet de Oekraïners waren die een soeverein land zijn binnengevallen en kapotschieten. Volgens sommigen is het blijkbaar verboden terug te schieten met behulp van VS-inlichtingen en -wapens, het zou er nog aan mankeren.
 • Ronny Toch

  6 maanden geleden
  Stoken, stoken, De Amerikanen zijn al en zullen in de toekomst de grote winnaars zijn. Wapens verkopen en wanneer Europa gedeeltelijke of helemaal plat ligt als de redder, tegen betaling, alles opnieuw opbouwen
 • Jo Nijs

  6 maanden geleden
  Eerlijk gezegd denk ik (en hoop ik) dat de NATO en EU het lidmaatschap van Finland "gebruikt" om Poetin aan de tafel te dwingen en te stoppen in Oekraine. Maar de Oekrainers escaleren gewoon verder door die oorlogsboot onder vuur te nemen (waarschijnlijk met Westerse wapens)
 • guido Bervoets

  6 maanden geleden
  Poetin heeft nooit heeft willen onderhandelen om dit op een vreedzame manier op te lossen. Toen hij in 2014 de Krim binnenviel en het annexeerde was dat om te provoceren en het westen en de NAVO uit te dagen. En dat hij de Donbas op dezelfde manier wil inpalmen ook. Hij heeft niet het recht om dat te doen. Het is niet omdat het ooit verplicht bij de Sovjet-Unie behoorde dat het zijn eigendom is. Het is duidelijk dat dit maar een begin is van zijn plannen. Hij zal sowieso moeten gestopt worden.
 1. Onze oorlogsreporter Robin Ramaekers vanuit bevrijde stad Izjoem: “Niemandsland waar geen leven meer mogelijk is”
  Play

  Onze oorlogsre­por­ter Robin Ramaekers vanuit bevrijde stad Izjoem: “Niemands­land waar geen leven meer mogelijk is”

  Hoewel het Oekraïense leger er de laatste weken in geslaagd is om een aantal gebieden op de Russen te heroveren, blijven Oekraïners ook na de terugtrekking van de Russische militairen achter met grote vernieling. Onder meer voor de inwoners van de noordoostelijke provincie Charkiv, die tot voor kort nog onder Russische controle stond, neemt wanhoop de bovenhand. “Hoewel de mensen zich bevrijd voelen, is de regio rond de stad Izjoem een soort van niemandsland geworden, waar op dit moment geen leven meer mogelijk is”, zegt onze oorlogsreporter Robin Ramaekers.
 1. Wanneer kies je best voor de gratis ziekteverzekering van de overheid in plaats van voor een mutualiteit?
  Spaargids.be

  Wanneer kies je best voor de gratis ziektever­ze­ke­ring van de overheid in plaats van voor een mutuali­teit?

  De wettelijke ziekteverzekering is verplicht in België. Dit systeem biedt iedereen toegang tot medische verzorging. Om van dat systeem te kunnen genieten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Maar hoe bepaal je die keuze? En waarin schuilt het verschil tussen ziekenfonds en hulpkas? Spaargids.be zet het voor je op een rij.
 2. ONZE OPINIE. Net zoals uw brandverzekering ook het huis van uw buren niet in vuur en vlam zet, bedreigt NAVO niemand
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. Net zoals uw brandverze­ke­ring ook het huis van uw buren niet in vuur en vlam zet, bedreigt NAVO niemand

  Meer dan Angela Merkel of het Eurovisiesongfestival ooit heeft kunnen doen, is het Vladimir Poetin die Europa verenigt als nooit tevoren. Woensdag maakten Zweden en Finland gezamenlijk bekend dat ze de deur openzetten voor NAVO-lidmaatschap. Daarmee zou de rechtstreekse grens tussen het militair bondgenootschap en Rusland in één klap verdrievoudigen. Na Oekraïne beseffen ze dat angst een slechte raadgever is, en kiezen ze voor een boemerang recht in het gezicht van Poetin.