Zweedse militairen tijdens een internationale oefening in Noorwegen in maart.
Volledig scherm
PREMIUM
Zweedse militairen tijdens een internationale oefening in Noorwegen in maart. © ANP / TT News Agency

Finland en Zweden op drempel van de NAVO. Hoe zal Poetin reageren? “Dit is hét moment”

Een Fins en Zweeds NAVO-lidmaatschap wordt met de dag waarschijnlijker. Een historische stap voor beide landen, ingegeven door de oorlog in Oekraïne. “Ruslands handen zijn gebonden in Oekraïne. Dit is het moment.”

59 reacties

 • Hugo hofmans

  22 uur geleden
  Wie zegt dat de NATO niet agressief en imperialistisch is ? Het is gewoon een instrument van de VS.
 • François THIJS

  2 dagen geleden
  Het is natuurlijk volledig te begrijpen dat Finland zo snel mogelijk bij de NAVO willen, omdat ze meer dan duizend kilometer grens hebben met Rusland. Maar Zweden zou mijn inziens beter neutraal blijven.
 • oswald billiet

  2 dagen geleden
  Wellicht aarzelt zweden nog. Het was gedurende de wereldoorlog 2 een neutraal land dat vele duizenden vluchtellingen heeft opgevangen en van de dood gered. Een neutraal land tussen de Russen en de Navo lijk wel heel opportuun. Zweden kan een grote rol spelen in dit conflict.
 • Chris Verberne

  2 dagen geleden
  We hebben inderdaad Turkije nodig als bondgenoot om de toegang tot de Middellandse zee voor Rusland te ontzeggen. Dat Erdogan op dit moment dwars probeert te liggen, past in zijn strategie die wij nog niet kennen. Echter, Finland en Zweden zullen Nato partners worden. Erdogan heeft al gesprekken met Finland aangekondigd.
 • Paulus de Mos

  2 dagen geleden
  Turkije er uitgooien is wel het laatste wat je zou moeten willen , wil iedereen die dat graag heeft misschien even de moeite nemen om in een atlas te kijken waar Turkije ligt ten opzichte van Rusland? Turkije is het slot op de achterdeur wat de Rus uit de Middellandse zee houdt en daarmee strategisch gezien één van de belangrijkste NATO partners , ik ben ook geen fan van Erdogan maar als men alleen gelijkgestemde bondgenoten wil wint men geen oorlogen
 1. Je tuinhuis, bloemenperk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzekering voor je tuin
  Spaargids.be

  Je tuinhuis, bloemen­perk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzeke­ring voor je tuin

  Heel wat mensen herontdekten tijdens de lockdown hun tuin. Misschien is dit dan ook het goede moment om even stil te staan bij de verzekering ervan. Wat als je tuinmeubilair beschadigd raakt door intense hagel of brand? Of je bloemenperk of gazon bezoek krijgt van loslopend wild of vandalen? Stel dat je opstaand zwembad lek slaat... Spaargids.be gaat voor je na of je verzekering tussenbeide komt.
 2. OnlyFans-ster Jamecia verklapt hoeveel extra ze verdient na de Streamz-docu, en dat is niet weinig
  Play
  Showbizz
  3

  OnlyFans-ster Jamecia verklapt hoeveel extra ze verdient na de Streamz-do­cu, en dat is niet weinig

  Hoe gaat het met de OnlyFans-modellen uit de documentaire ‘OnlyFans: De Naakte Vlaamse Waarheid’, een half jaar nadat de reeks op Streamz verscheen? Dat wou Showbits wel eens weten en dus spraken we opnieuw af met Jamecia. Haar getuigenis heeft haar carrière zeker een boost gegeven. Ze verdiende al goed haar boterham met seksueel getinte video’s, maar sindsdien heeft ze nog meer volgers. Volgers die haar uiteraard betalen om haar video’s te kunnen bekijken. Hoeveel haar dat extra oplevert per maand, verklapt ze aan Senne in een nieuwe Showbits. Bekijk hier de succesvolle Streamz-docu Onlyfans.
 1. Hoe zal Rusland reageren nu Finland wil toetreden tot de NAVO? Politicoloog Hendrik Vos beantwoordt 10 vragen: “Poetin krijgt het tegenovergestelde van wat hij beoogde”
  PREMIUM

  Hoe zal Rusland reageren nu Finland wil toetreden tot de NAVO? Politico­loog Hendrik Vos beant­woordt 10 vragen: “Poetin krijgt het tegenover­ge­stel­de van wat hij beoogde”

  Finland wil onmiddellijk lid worden van de NAVO, zo bevestigden de Finse president en premier vanmorgen. Daarmee lijkt het buurland van Rusland zichzelf te willen beschermen, maar gooien ze er ook geen olie mee op het vuur? Wat betekent dit nu juist? En hoe zal Poetin reageren? “Hij wordt ongetwijfeld heel erg nerveus”, zegt politicoloog Hendrik Vos (UGent). “Maar de vraag is vooral: ‘Wat kán Rusland doen?’”
 2. Noord-Korea over corona-uitbraak: “Ballonnen en drones brachten virus over de grens met Zuid-Korea”

  Noord-Ko­rea over corona-uit­braak: “Ballonnen en drones brachten virus over de grens met Zuid-Ko­rea”

  Noord-Korea bevestigt voor het eerst een corona-uitbraak in het land. Dictator Kim Jong-un wijst met de vinger naar een gebrekkige distributie van medicijnen en spreekt van “een onverantwoordelijke werkmentaliteit”. Over hoe het virus het land binnenkwam, heeft het regime zo zijn eigen mening: ballonnen en drones zouden Covid over de grens met Zuid-Korea gebracht hebben. Waarnemers vermoeden dat de militaire parade van 25 april in de hoofdstad Pyongyang om de 90ste verjaardag van het Noord-Koreaanse leger te vieren een superspreaderevent was. Daar waren meer dan 20.000 militairen aanwezig, van wie er daarna sommigen positief testten.