Beeld ter illustratie
Volledig scherm
Beeld ter illustratie © REUTERS

Finland en Zweden bevestigen formeel NAVO-lid te willen worden

Finland en Zweden hebben maandag op het NAVO-hoofdkwartier hun toetredingsgesprekken afgerond. Ze hebben formeel bevestigd dat ze de “politieke, wettelijke en militaire verplichtingen en engagementen van het NAVO-lidmaatschap” willen en kunnen halen, zegt de verdragsorganisatie maandag.

 1. Zelensky: wederopbouw Oekraïne is gemeenschappelijke taak van democratische wereld

  Zelensky: wederop­bouw Oekraïne is gemeen­schap­pe­lij­ke taak van democrati­sche wereld

  “De wederopbouw van Oekraïne is de gemeenschappelijke taak van de hele democratische wereld.” Dat heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky maandag gezegd bij de opening van de donorconferentie van Lugano, die zich buigt over de toekomstige wederopbouw van het door oorlog verscheurde land. De Oekraïense regering wil de wederopbouw voor een groot deel met Russisch geld financieren. Volgens premier Denys Sjmyhal is er naar schatting minstens 750 miljard dollar (iets minder dan 720 miljard euro) nodig.
 2. REPORTAGE. Het leven áchter het front in Oekraïne, waar nu ook de 'veiligste plek van het land' gebombardeerd wordt
  PREMIUM

  REPORTAGE. Het leven áchter het front in Oekraïne, waar nu ook de 'veiligste plek van het land' gebombar­deerd wordt

  Niemand is écht nog veilig in Oekraïne. Dat tonen de raketaanvallen duizend kilometer van het gewoonlijke front aan de Russische grens aan. Zowel een winkelcentrum in Krementsjoek als een legerbasis in Lviv moest eraan geloven. Onze reporter Inge Bosschaerts trok naar Lviv voor een reportage over het leven áchter het front, waar het luchtalarm ook elke dag door de straten loeit en alledaagse problemen niet zomaar plaatsmaken voor oorlogsleed: “Met de opbrengst van mijn huis, kon ik slechts één chemosessie betalen.”
 1. Een ongeval door de laaghangende zon: wie is aansprakelijk bij een kop-staartbotsing?
  Independer

  Een ongeval door de laaghangen­de zon: wie is aansprake­lijk bij een kop-staartbot­sing?

  Het is je ongetwijfeld al opgevallen tijdens het autorijden: de zon hangt tegenwoordig een pak lager dan tijdens de zomerperiode. Dat vermindert bij momenten serieus de zichtbaarheid van de weg. Koppel dit aan het drukke spitsverkeer en het risico op een kop-staartbotsing in de file is nu een stuk hoger. Ben jij betrokken bij zo'n ongeval? Dan is het soms lastig te bepalen wie er aansprakelijk is voor de schade. Independer.be zet daarom 4 mogelijke kop-staartbotsingen op een rij.
 2. Cameraman stopt met filmen tijdens live-uitzending en helpt slachtoffers orkaan Ian: “Alles in orde daar?”
  Play

  Cameraman stopt met filmen tijdens li­ve-uitzending en helpt slachtof­fers orkaan Ian: “Alles in orde daar?”

  Een Australische cameraman heeft, live in de nieuwsuitzending, mensen geholpen die hun huis moesten verlaten door orkaan Ian. De beelden zijn gemaakt in het zwaar getroffen Naples, in de Amerikaanse staat Florida. Terwijl journalist Tim Lester vertelt hoe groot de schade is, zet Glen Ellis zijn camera even op de grond. Hij loopt het water in en helpt mensen met oversteken.
 3. Russische tv-journaliste geeft toe dat ze ontsnapt is uit huisarrest: “Poetin zou een enkelband moeten dragen, niet ik”

  Russische tv-journalis­te geeft toe dat ze ontsnapt is uit huisarrest: “Poetin zou een enkelband moeten dragen, niet ik”

  De Russische tv-journaliste Marina Ovsjannikova (44) is ontsnapt uit huisarrest. Dat heeft ze zelf bevestigd in een statement. De journaliste werd door de Russische overheid beschuldigd van het verspreiden van fake news nadat ze tijdens een nieuwsuitzending protesteerde tegen de oorlog in Oekraïne. “Maar ik ben volkomen onschuldig”, schrijft ze in een bericht op Telegram.
 4. Slechts 42 procent van Belgen past voorschotfactuur energie aan: dit zijn de risico’s
  Mijnenergie

  Slechts 42 procent van Belgen past voorschot­fac­tuur energie aan: dit zijn de risico’s

  58% van de Belgen heeft zijn voorschot voor energie de voorbije maanden nog niet verhoogd. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Luminus. Toch zorgt uitstel in deze situatie in geen geval voor afstel. Integendeel, wie niet in actie schiet, riskeert onaangename verrassingen bij het ontvangen van de slotfactuur. Zeker nu de energieprijzen recordhoogtes bereiken. Mijnenergie.be zet de feiten op een rij.