FC Barcelona stelt nieuwe truitjes met politiek symbool voor: “Onze Catalaanse identiteit niet kwijtgeraakt”
Voetbalclub FC Barcelona heeft nieuwe truitjes met een opvallend ontwerp voorgesteld waarmee het uitwedstrijden in de Spaanse competitie zal spelen. De shirts zijn volledig in het geel en hebben vooraan vier diagonale rode strepen die verwijzen naar de Catalaanse vlag, de ‘senyera’. Een politiek statement in turbulente tijden, maar FC Barcelona wil zijn afkomst naar eigen zeggen bewust niet onder stoelen of banken steken.
Delen per e-mail
“Gedurende meer dan 120 jaar is de club uitgegroeid tot een organisatie die openstaat voor de wereld, en met de overtuiging dat sport bruggen kan bouwen tussen mensen”, zegt FC Barcelona in een mededeling. “Maar dat betekent niet dat de club zijn gevoel van Catalaanse identiteit, cultuur en waarden is kwijtgeraakt.”
Bij de nieuwe truitjes met de ‘senyera’ hoort ook de slogan ‘Ho portem dins’, ofwel ‘Het zit diep in ons’. Die moet “de essentie van Barça weergeven” en “een van de factoren die ‘meer dan een club zijn’ betekent: de trots om bij Barcelona en Catalonië te horen.”
De truitjes werden in een video voorgesteld door middenvelder Sergi Roberto en Vicky Losada, een van de topspeelsters in het vrouwenteam. “Het is een eer de vlag en de vier strepen te mogen dragen”, aldus Roberto.
“Zo diep als de Middellandse Zee”
“Het zit zo diep als een eeuwige herinnering”, klinkt het niet zonder fierheid in de video in het Catalaans. “Of een droom die je wakker maakt. Zo diep als de Middellandse Zee. Of de wortels van onze pijnbomen. Het is wat door onze aderen stroomt. En door dit kleine landje. Elk bos. Elk dorp. Zijn bergtoppen. Zijn straten. Het is de kracht van onze menselijke torens. Het licht in onze ogen. De Catalaanse rumba. Of de koude Tramontane (typische wind in de regio, red.). Waar we ook van komen: het zit diep in ons. Als een dappere schreeuw. Als onze filosofie. Zoals Basel, Londen, Rome, Parijs en Berlijn. Zoals La Masia (de jeugdacademie van FC Barcelona, red.). Zo veel jaren hebben we het gevoeld, en sinds 120 jaar zit het diep in ons.”
Bedoeling is dat de elf van Barcelona het nieuwe shirt aandoen bij bepaalde uitwedstrijden, en de primeur op 1 december kan meteen vuurwerk opleveren. De club trekt dan richting Spaanse hoofdstad Madrid, waar de match tegen Atlético Madrid op het programma staat. Op 18 december vecht Barcelona dan thuis de Clásico tegen Real Madrid uit, de wedstrijd die enkele weken geleden moest worden uitgesteld door de politieke onrust in de straten van de stad.
Identiteit
FC Barcelona is altijd al een voorvechter geweest van een sterke Catalaanse identiteit en het recht op zelfbeschikking voor de regio. Hun slagzin is niet voor niets ‘Més que un club’ (Meer dan een club), met bijvoorbeeld ook een sterke jeugdwerking en andere initiatieven om de Catalaanse bevolking bij de club te betrekken.
Een speciaal moment bij elke thuismatch is bijvoorbeeld de 17e minuut, wanneer de traditionele spreekkoren nog wat luider klinken met uitroepen voor onafhankelijkheid. Het tijdstip verwijst naar het jaar 1714, toen Barcelona in handen viel van de Spanjaarden en Catalonië zijn onafhankelijkheid kwijtraakte.
De club spreekt zich ook regelmatig uit in politieke kwesties, al mijdt ze wel politieke partijvoorkeuren. Vorige maand veroordeelde ze wel de strenge straffen die de Catalaanse separatistische leiders kregen voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum van 2017. “Gevangenisstraffen zijn niet de oplossing”, vindt de club. “Een oplossing kan er enkel komen via politieke dialoog.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Drive
Kleine auto kopen? Dit zijn de beste wagens onder 20.000 euro
SUV’s mogen dan wel steeds populairder worden, qua rijplezier valt een lagere stadswagen zeker niet tegen. Praktisch zijn ze ook, want compact vanbuiten en vaak ruim vanbinnen. Dit zijn volgens HLN Drive de 7 beste stadswagens van het moment. -
Ook Duitsland en Zweden keuren gebruik AstraZeneca bij ouderen goed
De Duitse vaccinatiecommissie (Stiko) en de Zweedse gezondheidsdiensten hebben het licht op groen gezet voor het gebruik van het AstraZeneca-vaccin bij ouderen. Ook 65-plussers zullen ingeënt kunnen worden met dat coronavaccin. -
Brexit1
Noord-Ierse paramilitairen trekken steun aan historische Goedevrijdagakkoord uit 1998 in
Noord-Ierse paramilitaire organisaties trekken hun steun aan het Goedevrijdagakkoord tijdelijk in. Dat staat volgens de krant Belfast Telegraph in een brief die de overkoepelende organisatie LCC (Raad Loyalistische Gemeenschappen) stuurde aan premier Boris Johnson. De pro-Britse paramilitairen verzetten zich zo tegen afspraken die premier Johnson met de Europese Unie heeft gemaakt over de brexit. Noord-Ierland heeft daardoor een aparte status gekregen binnen het Verenigd Koninkrijk. -
-
YouTube blokkeert Trump totdat risico op geweld is verdwenen
YouTube blijft het kanaal van de voormalige Amerikaanse president Trump blokkeren, zolang er een gevaar bestaat dat er wordt aangezet tot geweld. Pas als dat risico is verdwenen, is het kanaal weer te zien op de videofilmpjeswebsite, citeren Amerikaanse media de baas van YouTube, Susan Wojcicki. -
HLN Drive
Test Ford Puma ST: sportieve gezinsvriend
In de jaren 90 was de Ford Puma een knapgelijnde coupé, de tand des tijds zorgde er echter voor dat het model het nu wat hoger van de grond zoekt. Toch valt er nog altijd flink wat lol te trappen met de Puma, vooral in zijn sportievere ST-uitvoering. HLN Drive deed de test. -
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro. -
8
EU-wetgeving moet einde maken aan loondiscriminatie tussen werknemers die in een bedrijf hetzelfde werk doen
Een nieuwe Europese richtlijn moet een einde maken aan loondiscriminatie tussen werknemers die in een bedrijf hetzelfde werk doen. Grotere werkgevers worden in een voorstel van de Europese Commissie verplicht looninformatie jaarlijks te publiceren en mogen sollicitanten niet meer naar vorige salarissen vragen. Werknemers krijgen meer mogelijkheden om vermeende loonongelijkheid aan te vechten en hun gemiste inkomsten terug te vorderen.
8 reacties
rik cappelle
Bert Vanlierde
Fonz Ooms
Marc Van der Vloedt
françois troch