Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © AP

Farmaceuten behalen eerste overwinning in opiatencrisis VS

In een voorlopige uitspraak over de opiatencrisis heeft een gerechtshof in Californië in het voordeel van vier farmaceutische bedrijven geoordeeld. Volgens de rechter staat niet vast dat de bedrijven een gezondheidscrisis hebben veroorzaakt door misleiding over de verslavende werking van hun opiaten. Het is voor het eerst dat een claim door Amerikaanse overheden in een opiatenzaak wordt geweigerd.

  1. Drie Amerikaanse farmabedrijven akkoord met miljardenschikking wegens opioïdencrisis

    Drie Amerikaan­se farmabe­drij­ven akkoord met miljarden­schik­king wegens opioïden­cri­sis

    In een grote rechtszaak in de Verenigde Staten in verband met de opioïdencrisis hebben drie grote farmabedrijven een schikking getroffen met de staat New York. McKesson, AmerisourceBergen en Cardinal Health zullen daarbij samen 1,18 miljard dollar (zowat 1 miljard euro) neertellen, in ruil voor het stopzetten van de procedures tegen hen. Dat maakte de New Yorkse openbaar aanklager Letitia James vandaag bekend.
  2. Justitie VS klaagt supermarktconcern Walmart aan wegens mogelijke betrokkenheid bij opiatencrisis

    Justitie VS klaagt supermarkt­con­cern Walmart aan wegens mogelijke betrokken­heid bij opiatencri­sis

    Walmart is door het Amerikaanse ministerie van Justitie aangeklaagd, omdat het supermarktconcern zou hebben bijgedragen aan de opiatencrisis in de Verenigde Staten. De ruim 5.000 apotheken in supermarkten van de keten hebben volgens aanklagers niet ingegrepen bij verdachte aanvragen van medicijnen op recept, zoals zeer verslavende pijnstillers. Een eventuele boete kan in de miljarden dollars lopen, stellen de aanklagers.