"Migranten en vluchtelingen folteren is in Libië een business", stelt VRT-journalist Rudi Vranckx op Twitter. "Ze worden financieel gepluimd, vaak gedood. Soms worden hun organen verkocht."
Volledig scherm
"Migranten en vluchtelingen folteren is in Libië een business", stelt VRT-journalist Rudi Vranckx op Twitter. "Ze worden financieel gepluimd, vaak gedood. Soms worden hun organen verkocht." © VRT

Families van migranten afgeperst met gruwelijke martelvideo's: "EU is medeplichtig aan de folteringen"

"De Europese Unie is medeplichtig aan het folteren van Soedanese migranten in Libië." Dat zegt Eva Berghmans, beleidscoördinator van Amnesty International, naar aanleiding van de gruwelijke video's die de VRT vanmiddag in Het Journaal uitzond. 

307 reacties

 • paul van gele

  5 jaar geleden
  De Rudi wordt nog eens rijk maar ik zie niet veel van zijn filmpjes
 • Lutgard Crombez

  5 jaar geleden
  wij kunnen toch gans Afrika niet binnen laten in Europa dan zullen er alleszins oorlogen ontstaan hier en wij willen de vrede bewaren.
 • Paul Corvair

  5 jaar geleden
  We hebben hier al criminaliteit genoeg door een verkeerd beleid uit het verleden. Waarom zouden we ons inlaten met criminaliteit in Libië, Somalië en noem maar op, terwijl we het hier amper aankunnen.
 • Johny Lonneu

  5 jaar geleden
  Plots zijn ze vrij toeval
 • Heidi Werbrouck

  5 jaar geleden
  Raar, Rudi Vranckx toont deze beelden (waarvan zélfs hij de echtheid niet garandeert) en ziedaar... luttele uren later zijn deze 5 vrij. Guido Bervoets, om het eens li.nks te zeggen: het is hun cultuur en we moeten daar tolerant voor zijn. Snappie?
 1. Slavenhandel in Libië: internationaal akkoord bereikt over evacuatieplan voor migranten
  Migratie

  Slavenhan­del in Libië: internatio­naal akkoord bereikt over evacuatie­plan voor migranten

  Vanwege de dramatische mensenrechtensituatie in Libië en berichten over slavenhandel hebben de deelnemers van de Europees-Afrikaanse top gisteren en vandaag in Abidjan een overeenkomst bereikt over een evacuatieplan. De Libische minister-president Fajis al-Sarradsch stemde volgens bronnen binnen de Duitse regering woensdagavond ermee in dat de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) toegang krijgen tot de kampen die binnen zijn machtsgebied liggen. Migranten die het land willen verlaten, zouden daar zo de kans toe krijgen.
 2. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.