Extreme temperaturen in Europa: 43 graden in Spanje, ook bloedheet in Frankrijk
Warm, warmer, warmst. Grote delen van Europa kreunen onder de hitte. In het zuiden van Spanje worden eind deze week maar liefst temperaturen rond 43 graden Celsius verwacht. Ook Frankrijk wordt getroffen door extreme temperaturen voor de tijd van het jaar. De nieuwste klimaatrapporten over onze temperaturen de komende jaren voorspellen niet veel beterschap.
De vroege en hevige hittegolf in delen van India en Pakistan is wereldnieuws. In New Delhi steeg het kwik in maart al tot 43 graden Celsius, de warmste maand ooit sinds de statistieken worden bijgehouden. Maar niet alleen India en Pakistan kreunen onder de hitte, ook Europa wordt getroffen door extreme temperaturen deze lente.
In het Spaanse Sevilla schommelt de temperatuur vandaag rond 31 graden Celsius, in Zaragoza is het 33 graden Celsius. Eind deze week zou het zelfs nog warmer worden. In Córdoba wordt het dit weekend maar liefst 43 graden Celsius. In Frankrijk houdt het warme weer deze week aan met temperaturen rond 33 graden Celsius in de regio tussen Toulouse en de Provence, meldt Météo France.
Van hitte tot overstromingen
De afgelopen week werd de lucht vanuit het zuiden en het zuidwesten aangevoerd, wat de temperatuur verder deed stijgen in Europa. De komende week, als de zuidelijke aanvoer blijft aanhouden, zullen de temperaturen in een groot deel van Europa verder toenemen. De gemiddelde dagtemperaturen voor deze periode zullen wellicht hoger liggen dan gewoonlijk. In Frankrijk en Spanje is het deze tijd van het jaar al gemiddeld 10 graden warmer dan normaal.
“Volgens prognoses van het Europees Centrum van middellangetermijnvoorspellingen is de kans groter op een drogere en warmere zomer dan normaal. De kans op een koudere en nattere zomer dan normaal is dan weer kleiner”, reageerde VTM-weerman David Dehenauw, verbonden aan het KMI. “Die uitspraak is gebaseerd op het gegeven dat we momenteel een zeer droge grond hebben. Hoe droger de grond, hoe hoger de temperatuur. Wanneer de zon schijnt, wordt een deel van die warmte gebruikt om het vocht in de bodem en in planten te verdampen, een ander deel warmt dan de lucht op die in contact staat met die grond.”
“Mocht het Europees Centrum hebben berekend dat de kans op neerslag in juni enorm groot was, dan hadden we waarschijnlijk deze uitspraak niet kunnen doen. Maar voor alle duidelijkheid: er is geen garantie dat de zomer heet en droog wordt”, aldus Dehenauw.
Ook aan de andere kant van de wereld vinden extreme weersomstandigheden plaats. Het oosten van Australië kampt al weken met zware overstromingen. “Klimaatverandering is geen voetnoot bij het verhaal van deze overstromingen. Het is het verhaal”, stelde de Climate Council in een statement over de recente overstromingen. Hoewel de overstromingen deels te verklaren zijn door het weersysteem La Niña, speelt klimaatopwarming een belangrijke rol in de toenemende intensiteit van dit soort rampen.
Wat verwachten experts voor de toekomst? De aarde kan in de jaren voor 2027 al minstens één jaar 1,5 graden Celsius warmer zijn dan voor het industriële tijdperk. De kans daarop is 48 procent. In de voorgaande vijf jaar was de kans 10 procent dat één van die jaren de grens van 1,5 graden extra zou bereiken.
“De temperatuur zit momenteel 1,1 graad boven de gemiddeldes van de jaren 1900, de pre-industriële periode”, legt klimaatexperte Jill Peeters uit. “We weten dat we sowieso op een dag boven de anderhalve graad gaan geraken met de hele planeet en dat we dat niet meer gaan kunnen tegenhouden.”
Verwoestende effecten
Het internationale wetenschappelijke panel IPCC - samengesteld uit 270 wetenschappers uit 67 landen - bracht eerder dit jaar al een nieuw rapport over het klimaat uit, waarin de gevolgen van de klimaatverandering duidelijk beschreven werden. Hoe warmer het op aarde wordt, hoe meer de voedselzekerheid onder druk komt te staan, hoe meer hittedoden er vallen, en hoe meer doden door tropische ziekten als dengue. Zelfs als de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 graden, zal er sprake zijn van talloze “verliezen en schade” overal ter wereld.
“Bij veel bevindingen staat dat het panel er een ‘very high confidence’ of heel groot vertrouwen in heeft dat wat er staat, ook zo goed als zeker zal plaatsvinden. De tendens is die van meer zekerheid. Vroeger waren ze daar veel voorzichtiger in”, reageerde Peeters eerder.
Naast het terugdringen van onze uitstoot, raadt het IPCC-panel aan om werk te maken van maatregelen die de risico’s kunnen beperken. “We weten meer dan ooit hoe we de crisis kunnen aanpakken”, zegt Peeters. “We begrijpen het belang van ecosystemen, we weten waarom biodiversiteit belangrijk is. Die slimmigheden uit de wetenschap moeten we nu ook gebruiken voor oplossingen. In overstromingsgebieden, op het platteland en in de steden. Vergroen de stad. Regel er onze mobiliteit naar, onze huisvesting, de plaatsen waar we werken en ontspannen. Dit rapport is de bevestiging van de bevestiging dat zoiets nodig is”, aldus Peeters.
Lees ook.
Herbekijk ook: Deze week meer dan 40 graden in Spanje
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE
Noorse inlichtingendienst gaat uit van islamistisch terrorisme bij schietpartij in Oslo: terreurdreiging op hoogste niveau
-
26
Politici en beroemdheden reageren geschokt op terugdraaiing abortuswet: “Iedereen krijgt een wapen maar niemand krijgt lichamelijke autonomie”
In de Verenigde Staten is na een halve eeuw de abortuswetgeving teruggedraaid. Het Hooggerechtshof heeft beslist dat de vijftig staten in de VS afzonderlijk kunnen bepalen of zij abortus toestaan of niet. Beroemdheden en politici laten zich nu negatief uit over de omstreden beslissing: “Dit heeft niets te maken met religie, dit heeft alles te maken met menselijkheid”. -
PREMIUM
Klimaatverandering nog feller dan verwacht, volgens nieuw VN-rapport: “Wat vooral opvalt, is de toon”
Verdwijnende diersoorten, oogsten die vaker mislukken, en hoe langer hoe meer klimaatvluchtelingen. Wie dacht dat de gevolgen van de klimaatcrisis al bij al wel zouden meevallen, wordt door de conclusies van het nieuwe VN-rapport murw geslagen. Jill Peeters, weervrouw en klimaatexperte voor ‘VTM Nieuws’ en HLN, is niet verrast. “Dit is de bevestiging van de bevestiging.” -
-
9
Greta Thunberg deelt op Glastonbury sneer uit naar wereldleiders
“We zijn voorgelogen.” Dat zei de Zweedse milieuactiviste Greta Thunberg tijdens een toespraak op het Britse muziekfestival Glastonbury. In haar betoog riep ze het publiek op actie te ondernemen om klimaatverandering een halt toe te roepen. -
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
Livios
Meer privacy én groen in je tuin? Deze natuurlijke afscheidingen plaats je in een wip
Droom je van een tuin die je een vakantiegevoel geeft? Dan is één van je vereisten waarschijnlijk ook dat je buren geen inkijk hebben. Bouwsite Livios lijst tien oplossingen op waarmee je in een handomdraai voor meer groen en privacy in je tuin zorgt. -
PREMIUM
Het is nu al warm en het wordt nog veel warmer. Klimaatexperts: “Het wordt nog minstens dertig jaar erger en lelijker”
Droog, droger, droogst. En warm, warmer, warmst. Zo klinken de weersvoorspellingen voor de komende dagen. Hoe komt het dat we daardoor meer kans hebben op een warme en droge zomer? En wat voorspellen de nieuwste klimaatrapporten over onze temperaturen de komende jaren? VTM-weerman David Dehenauw en onze klimaatexperte Jill Peeters leggen uitvoerig uit: “We kunnen nooit meer terug naar hoe het was toen wij kinderen waren.”