Het extreemrechtse Griekse Europarlementslid Ioannis Lagos (48)
Volledig scherm
Het extreemrechtse Griekse Europarlementslid Ioannis Lagos (48) © AFP

Extreemrechts EU-parlementslid Gouden Dageraad verzet zich niet langer tegen overlevering aan Griekenland

Het extreemrechtse Griekse Europarlementslid Ioannis Lagos (48) verzet zich niet langer tegen zijn overlevering aan de Griekse autoriteiten. Dat meldt het Franse persagentschap AFP en is door het Brusselse parket bevestigd. Lagos werd op 27 april opgepakt in Brussel, nadat hij vorig jaar in eigen land werd veroordeeld tot een celstraf van 13 jaar en 8 maanden omdat hij leiding gaf aan de neonazistische partij Gouden Dageraad, die buiten de wet gesteld is als criminele organisatie.

0 reacties

  1. Leider van Gouden Dageraad veroordeeld tot dertien jaar cel

    Leider van Gouden Dageraad veroor­deeld tot dertien jaar cel

    De leider van de Griekse neonazipartij Gouden Dageraad, Nikos Michaloliakos, is veroordeeld tot een celstraf van 13 jaar. De rechtbank is van oordeel dat Michaloliakos een "criminele organisatie" leidde. Michaloliakos staat bekend als een Holocaustontkenner en bewonderaar van het nationaal-socialisme. Ook europarlementslid Ioannis Lagos moet voor dertien jaar de gevangenis in. Behalve Michaloliakos en Lagos stonden nog vijf andere kaderleden van de partij terecht. Vier van hen moeten ook voor dertien jaar de cel in.
  2. Europees Parlement heft onschendbaarheid voormalig Gouden Dageraad-lid op

    Europees Parlement heft onschend­baar­heid voormalig Gouden Dageraad-lid op

    Het Europees Parlement heeft met overweldigende meerderheid ingestemd met de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van het Griekse lid Ioannis Lagos. In een geheime stemming steunden 658 parlementariërs het verzoek van de Griekse autoriteiten, terwijl 25 tegen waren. Lagos werd in oktober in zijn thuisland samen met een aantal andere leiders van de Griekse neonazipartij Gouden Dageraad veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf.