De Duitse minister voor Economie en Klimaatactie na de aankondiging dat ieder Duits gezin 500 euro extra mag ophoesten.
Volledig scherm
PREMIUM
De Duitse minister voor Economie en Klimaatactie na de aankondiging dat ieder Duits gezin 500 euro extra mag ophoesten. © Getty Images

Extra heffing op gas, afschakelplan voor bedrijven en thermostaat fors lager. Zo gaat Duitsland de winter in

Duitsland voert vanaf oktober een extra heffing op gas in. Ze gaat een gemiddeld gezin van vier jaarlijks zo’n 500 euro kosten. De Duitse energieregulator zegt bovendien dat het verbruik met een vijfde omlaag moet om in de winter tekorten te voorkomen. “Een realistisch haalbare besparing van gezinnen is ongeveer 15 procent”, zegt Moritz Kuhn, hoogleraar aan de Faculteit Economische Wetenschappen van de Universiteit van Bonn.

59 reacties

 • Patrick Peeters

  2 maanden geleden
  Een schande dat men bovenop deze prijzen durft te spreken van een extra heffing. Verwarming is een basisbehoefte!
 • Roel Verschatse

  2 maanden geleden
  ...en maar lachen en giechelen met Trump toen hij Duitsland in 2018 voor dit exacte scenario waarschuwde. Maar, geen paniek!, na de Green Deal gaat de EU er zich mee bemoeien... Als er een koude winter komt, zal er in 2024 vooral groen gelachen worden.
 • Rudy Chalmet

  2 maanden geleden
  Het plan van de USA heeft perfect gewerkt , Rusland treiteren en pesten tot Rusland ingrijpt , met marionnet Zelensky als stoker , een prachtvoorbeeld hoe een oorlog uit te lokken zonder zelf betrokken te zijn , en de economie in uw voordeel te laten wentelen , zie de dollar die nu sterker is dan de euro , zie de miserie onder de Europese bevolking die hun energiekosten niet meer kan betalen , en dat allemaal door een oorlog die de onze niet is !!! Europa shame on you !!!
 • Nico Herbots

  2 maanden geleden
  Zuiniger omspringen met energie zal sowieso moeten in de toekomst, idem ditto voor water trouwens. Willen of niet, we hebben te lang te veel verkwanseld. Maar de verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij de gezinnen. Ik stel me ook vragen bij de spectaculair stijgende winsten van de energieleveranciers. Nooit was de winstmarge zo groot, maar blijkbaar is het nog niet genoeg. Ondertussen kunnen steeds meer mensen hun energiefactuur niet meer betalen. Wie kan dat oké vinden?
 • jacques vandevondele

  2 maanden geleden
  Suggesties: Zwembaden sluiten van oktober tot maart Weer warmte uit mazout ipv gas Warmtepompen promoten Minder vliegen, minder met de wagen je verplaatsen Kortom onze luxe verminderen
 1. Saoedische kroonprins MBS beroept zich op immuniteit in VS-rechtszaak over moord op journalist Jamal Khashoggi

  Saoedische kroonprins MBS beroept zich op immuniteit in VS-rechtszaak over moord op journalist Jamal Khashoggi

  De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, ook wel MBS genoemd, voelt zich beschermd tegen mogelijke strafrechtelijke vervolging nu hij benoemd is tot minister-president van zijn land. Na de moord op Jamal Khashoggi, de journalist die zich kritisch uitliet over de Saoedische regering, had zijn verloofde Hatice Cengiz klacht ingediend in de VS tegen Bin Salman en anderen die verdacht worden van betrokkenheid bij de dood van Khashoggi.
 2. Krijg tot 50 procent van je verbouwfacturen terugbetaald via de nieuwe Mijn VerbouwPremie
  Livios

  Krijg tot 50 procent van je verbouwfac­tu­ren terugbe­taald via de nieuwe Mijn VerbouwPre­mie

  Vanaf 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Die nieuwe premie omvat verschillende oudere premies voor renovaties en energiebesparende ingrepen. Voor welke werken kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie precies aanvragen? Hoeveel krijg je terugbetaald? En hoe werkt het systeem precies? Bouwsite Livios.be zocht het uit. Energetisch renoveren blijft immers dé manier om je energieprijzen zoveel mogelijk te beperken.