AFP
Volledig scherm
© AFP

Experts staan voor raadsel: besmettingscijfers in Zuid-Afrika spectaculair gedaald zonder strenge lockdown

De besmettingscijfers in Zuid-Afrika zijn spectaculair gedaald, zonder hulp van vaccins of een al te strenge lockdown. Groepsimmuniteit zou een mogelijke verklaring kunnen zijn, maar experts blijven toch vooral in het duister tasten. “De enige zekerheid is dat we nog steeds veel over dit virus te leren hebben”, beseft Harry Moultrie in ‘The Wall Street Journal’. Hij werkt als epidemioloog voor het Nationaal Instituut voor Overdraagbare Ziekten in Zuid-Afrika.

88 reacties

 • Anita Banasiak

  2 jaar geleden
  Mijn schoonvader is gevaccineerd met AZ en heeft gisteren positive uitslag gekregen! Is maar 60 geworden vorige week...
 • Chris Loeijs

  2 jaar geleden
  Die nummers kloppen aan geen kanten! Er wonen ongeveer 60 miljoen mensen in Za en nu ongeveer 60.000 doden. Per jaar worden er normaluter 20.000 mensen vermoord. Nu zijn het er veel minder door lockdown en alcohol verbod! Maar de besmettingen zijn idd heel miniem. En dat zonder veel vaccinaties. Taai ras!
 • Harry Hermans

  2 jaar geleden
  Ik zal weigeren om AZ in mijn lijf te laten spuiten.Eerst was het niet geschikt boven de 55 plussers en nu wel .Regering maak dat iemand anders wijs de tijd van we houden ze dom is voorbij
 • Linda Heintjens

  2 jaar geleden
  Sobek Wessels. Een groter immuunsysteem? Door grotere armoede? Gezonde soberheid helpt, maar alleen als de frisdrankenindustrie en de hamburgertenten er wegblijven! Maar ik vrees van niet!
 • Linda Wellekens

  2 jaar geleden
  Zouden we ook moeten doen : alles zijn gang laten gaan. Het virus soupeert zichzelf wel op.
 1. Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
  Tweakers

  Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen

  Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest.
 2. Expert over impact aardbeving in Turkije: “Dit zou weleens de crisis te veel kunnen zijn voor Erdogan”
  PREMIUM
  9

  Expert over impact aardbeving in Turkije: “Dit zou weleens de crisis te veel kunnen zijn voor Erdogan”

  Turks president Erdogan rees naar de macht in 2003, in de nasleep van een zware aardbeving in 1999. Hij zou de zaken anders doen. Ondertussen schat de WHO dat de dodentol van de aardbeving van maandagochtend kan oplopen tot boven de 20.000. Bovendien kampt Turkije met een zware economische crisis. Overleeft Erdogan de Turkse verkiezingen van mei? Is hij verantwoordelijk voor deze ramp? “De volkswoede kan zich tegen hem keren”, zegt Turkije-expert Dirk Rochtus (KU Leuven).