AFP
Volledig scherm
© AFP

Experts staan voor raadsel: besmettingscijfers in Zuid-Afrika spectaculair gedaald zonder strenge lockdown

De besmettingscijfers in Zuid-Afrika zijn spectaculair gedaald, zonder hulp van vaccins of een al te strenge lockdown. Groepsimmuniteit zou een mogelijke verklaring kunnen zijn, maar experts blijven toch vooral in het duister tasten. “De enige zekerheid is dat we nog steeds veel over dit virus te leren hebben”, beseft Harry Moultrie in ‘The Wall Street Journal’. Hij werkt als epidemioloog voor het Nationaal Instituut voor Overdraagbare Ziekten in Zuid-Afrika.

88 reacties

 • Anita Banasiak

  2 jaar geleden
  Mijn schoonvader is gevaccineerd met AZ en heeft gisteren positive uitslag gekregen! Is maar 60 geworden vorige week...
 • Chris Loeijs

  2 jaar geleden
  Die nummers kloppen aan geen kanten! Er wonen ongeveer 60 miljoen mensen in Za en nu ongeveer 60.000 doden. Per jaar worden er normaluter 20.000 mensen vermoord. Nu zijn het er veel minder door lockdown en alcohol verbod! Maar de besmettingen zijn idd heel miniem. En dat zonder veel vaccinaties. Taai ras!
 • Harry Hermans

  2 jaar geleden
  Ik zal weigeren om AZ in mijn lijf te laten spuiten.Eerst was het niet geschikt boven de 55 plussers en nu wel .Regering maak dat iemand anders wijs de tijd van we houden ze dom is voorbij
 • Linda Heintjens

  2 jaar geleden
  Sobek Wessels. Een groter immuunsysteem? Door grotere armoede? Gezonde soberheid helpt, maar alleen als de frisdrankenindustrie en de hamburgertenten er wegblijven! Maar ik vrees van niet!
 • Linda Wellekens

  2 jaar geleden
  Zouden we ook moeten doen : alles zijn gang laten gaan. Het virus soupeert zichzelf wel op.
 1. INTERVIEW. Is het verantwoord dat ons land blijft vaccineren met AstraZeneca? Cardioloog Thomas Vanassche legt uit

  INTERVIEW. Is het verant­woord dat ons land blijft vaccineren met AstraZene­ca? Cardioloog Thomas Vanassche legt uit

  Ook Nederland, Frankrijk en Duitsland stoppen voorlopig met het toedienen van het vaccin van AstraZeneca. Ze willen, net als steeds meer Europese landen, eerst onderzoeken of de gevaccineerden meer kans hebben om bloedklonters te ontwikkelen. Ons land blijft evenwel stug doorgaan met vaccineren. Is dat wel verantwoord? Kan een inenting tromboses veroorzaken of niet? We vroegen het aan cardioloog Thomas Vanassche (38) van het UZ Leuven. Hij is vicevoorzitter van de Belgische Vereniging voor Trombose en Hemostase.