Inwoners van Uvalde protesteren tegen het optreden van de politie tijdens het bloedbad.
Volledig scherm
Inwoners van Uvalde protesteren tegen het optreden van de politie tijdens het bloedbad. © REUTERS

Expertenrapport: politie had bloedbad op basisschool Uvalde kunnen voorkomen

De politie had het bloedbad op een Texaanse basisschool, ongeveer zes weken geleden, kunnen voorkomen. In een deskundigenrapport van de universiteit van Texas, dat woensdag (lokale tijd) is vrijgegeven, staat dat een politieagent de schutter de school in Uvalde zag naderen. Hij vroeg zijn meerdere of hij de man mocht neerschieten, maar die hoorde hem niet of te laat. De agent draaide zich om om nogmaals toestemming te vragen. Maar toen was het al te laat en liep de 18-jarige dader de school binnen.

 1. Politiechef neemt ontslag uit gemeenteraad na bloedbad op school Texas: “Beste beslissing voor Uvalde”
  UPDATE

  Politie­chef neemt ontslag uit gemeente­raad na bloedbad op school Texas: “Beste beslissing voor Uvalde”

  Meer dan een maand na het bloedbad op een basisschool in Texas waarbij 21 doden vielen, is de verantwoordelijk politiechef opgestapt als gemeenteraadslid. Dat melden diverse media. “Ik denk dat dit de beste beslissing is voor Uvalde”, aldus politiechef Pete Arredondo in de lokale krant ‘Uvalde Leader News’. Ruim een week geleden werd Arredondo als politiechef al met betaald verlof naar huis gestuurd.
 2. Blunder na blunder bij schooldrama in Uvalde: deur klaslokaal was mogelijk niet op slot, maar politie wachtte op sleutel

  Blunder na blunder bij schooldra­ma in Uvalde: deur klaslokaal was mogelijk niet op slot, maar politie wachtte op sleutel

  Het blunderboek van de politie bij het schooldrama in Uvalde, Texas, wordt almaar groter. Toen een schutter vorige maand de school binnenliep en 19 kinderen en 2 docenten doodschoot, was de politie al 19 minuten nadat de schutter binnenliep aanwezig met voldoende personeel en materieel om de schutter te confronteren. Toch duurde het toen nog 50 minuten voordat de politie de schutter aanviel. Vandaag in de Senaat zijn er nog meer blunders aan het licht gekomen.