Exitpolls: uiterst rechtse Giorgia Meloni wint Italiaanse verkiezingen en wordt wellicht eerste vrouwelijke premier
De coalitie rond de radicaal-rechtse partij Fratelli d’Italia van Giorgia Meloni heeft volgens prognoses de Italiaanse parlementsverkiezingen gewonnen. De coalitie, die ook bestaat uit de rechts-populistische Lega van Matteo Salvini en de conservatieve Forza Italia van Silvio Berlusconi, zou meer dan de helft van de zetels in het parlement behalen. De 45-jarige Meloni wordt hoogstwaarschijnlijk de eerste vrouwelijke premier van Italië.
“De Italianen hebben een duidelijke boodschap afgegeven dat zij een rechtse regering onder leiding van Fratelli d’Italia wensen”, zei Meloni in de nacht van zondag op maandag tegen de verzamelde pers in Rome. De post-fascistische politica liet ook weten het leiderschap van de volgende regering op te eisen, maar voegde eraan toe dat die regering zich zal inzetten “voor alle Italianen, met als doel het volk te verenigen”. Ook sprak ze van een “nacht van trots” en een “nacht van verlossing”.
Duidelijke favoriet
De rechtse coalitie was als duidelijke favoriet naar de verkiezingen getrokken. Volgens de exitpoll van persbureau ANSA heeft het samenwerkingsverband van Fratelli d’Italia, de rechts-nationalistische partij van Meloni, Lega en Forza Italia tussen de 41 en 45 procent van de stemmen gekregen.
Van die drie is Meloni's partij, ‘Broeders van Italië’, met tussen de 22 en 26 procent van de stemmen, verreweg de grootste geworden. Lega, van voorman Matteo Salvini, leverde volgens de peilingen na sluiting van de stemlokalen flink in. De aanhang slonk tot rond de 12,5 procent. Silvio Berlusconi’s Forza Italia zou rond de 7 procent hebben gescoord. Samen zouden die partijen tussen de 227 en 257 van de 400 zetels in de Kamer van Afgevaardigden kunnen gaan bezetten.
lees verder onder de foto:
Op centrum-links, waar de partijen geen verbond sloten, wordt de centrumlinkse Partito Democratico van voorman Enrico Letta naar verwachting de grootste met 17 à 21 procent. De Vijfsterrenbeweging, bij de stembusgang van 2018 nog de grote winnaar met 33 procent, hield met oud-premier Giuseppe Conte als kopstuk en een uitgesproken groen-linkse koers door allerlei strubbelingen tussen de 13,5 en 17,5 procent over. Een centrumalliantie behaalde 6,5 tot 8,5 procent.
“Trieste avond voor het land”
De Partito Democratico heeft in de nacht van zondag op maandag haar verkiezingsnederlaag officieel toegegeven. De partij liet weten zichzelf in het nieuwe parlement als de belangrijkste oppositiepartij te zien. “Dit is een trieste avond voor het land”, zei fractieleidster Debora Serracchiani in een eerste officiële reactie op de verwachte verkiezingsuitslag. “Rechts krijgt een meerderheid in het parlement, maar niet in het land.” Daarmee doelde ze op het feit dat uit de voorlopige prognoses blijkt dat de rechtse alliantie van boegbeeld Meloni vooralsnog op minder dan de helft van de stemmen uit lijkt te komen. Maar dat vertaalt zich als gevolg van het complexe Italiaanse kiesstelsel wel zo goed als zeker in een ruime meerderheid van de zetels in het parlement.
lees verder onder de foto:
Fascisme
Meloni's Fratelli d’Italia was voor de verkiezingen de enige partij die noemenswaardige oppositie voerde tegen de coalitie van verschillende partijen onder leiding van premier Mario Draghi. Bij de vorige parlementsverkiezingen in 2018 behaalde de in 2012 opgerichte partij amper 4 procent. Fratelli d’Italia, dat zichzelf een ‘post-fascistische’ partij noemt, staat voor nationalistische, EU-kritische en racistische standpunten en draagt in het logo een vlam die verwijst naar de fascistische dictator Benito Mussolini.
Partito Democratico had voorafgaand aan de verkiezingen gewaarschuwd dat Meloni en haar partij een groot gevaar vormen voor zwaar bevochten rechten als abortus en dat zij belangrijke thema’s als klimaatverandering zouden negeren indien zij aan de macht zouden komen.
Meloni voerde de afgelopen tijd campagne met het motto ‘God, land en familie’ en keerde zich tegen wat zij de “lhbti-lobby”, “woke-ideologie” en “het geweld van de islam” noemt. Ze heeft beloofd de tienduizenden migranten tegen te houden die elk jaar aan de Italiaanse kust arriveren. De politica heeft haar vroegere oproep om Italië uit de Europese Unie te laten stappen weliswaar opgegeven, maar stelt nog steeds dat de regering van het land zich in Brussel veel meer moet laten gelden. Wel steunt ze de sancties van de EU tegen Rusland in verband met de oorlog in Oekraïne.
Historisch lage opkomst
Meer dan 50 miljoen Italianen konden zondag gaan stemmen, maar de opkomst viel volgens de eerste berichten erg laag uit: net boven de 64 procent. Wanneer dat wordt bevestigd, zou het zelfs gaan om een historisch laag opkomstpercentage. Bij de verkiezingen vier jaar geleden was de opkomst nog 74 procent. Hoewel zware stormen in het zuiden van het land wellicht de nodige kiezers ervan weerhielden te gaan stemmen, was de opkomst ook in steden in het noorden en het midden van Italië laag. En daar was het weer een stuk rustiger.
De Italianen verkozen een nieuw Huis van Afgevaardigden en Senaat. Voor de officiële resultaten is het wachten tot later op de dag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
10
Baby geboren onder puin van aardbeving in Syrië, maar beide ouders zijn overleden
In het noordoosten van Syrië is een baby geboren onder het puin van de zware aardbeving die Turkije en buurland Syrië heeft getroffen. Beelden tonen hoe de pasgeboren baby van onder het puin wordt gehaald. De beide ouders overleefden het drama niet. -
PREMIUM
Zelensky trekt donderdag naar Europees Parlement in Brussel: wat komt hij juist doen? En is dat wel veilig?
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky komt donderdag naar Brussel om op een speciale zitting het Europees Parlement toe te spreken. Waarover zal zijn speech gaan en hoe belangrijk is dit bezoek voor het verdere verloop van de oorlog? Professor internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen) geeft uitleg. -
Independer
Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij. -
-
Iran gaat gevechtsvliegtuigen diep onder de bergen verstoppen
Iran heeft een nieuwe luchtmachtbasis geopend, honderden meters onder het Zagrosgebergte. Die moet Amerikaanse bombardementen kunnen weerstaan. De aankondiging van die zogenoemde ‘Oghab 44’-basis lijkt een reactie op de gezamenlijke militaire oefening van de Verenigde Staten en Israël twee weken geleden. -
PREMIUM
REPORTAGE. Limburgse Turken zamelen spullen in voor groots hulpkonvooi: “De Action is zo goed als leeggekocht”
Hun droefenis is niet uit te drukken bij het zien van de catastrofale verwoesting in hun heimat, maar verslagen is de Turkse gemeenschap in ons land niet. Integendeel zelfs. In géén tijd en geheel spontaan ontstaat er in de mijngemeenten een groots hulpkonvooi met goederen, geld en ontelbare handen. “De Turkse gemeenschap is altijd gul als er anderen pech hebben, niet alleen als het ‘eigen volk’ is.” -
Independer
Moet een kind van vijf nog in een autozitje? En hoeveel kids mag je in één wagen vervoeren? Alle regels op een rijtje
Het is in sommige huishoudens goed voor een stevige discussie: het veilig en correct vervoeren van de kroost. Doe daar nog eens de kinderen van vrienden of familieleden bij en de verwarring is helemaal compleet. Nochtans is de wetgeving hierrond duidelijk. Er is in feite geen stof voor discussie. Independer.be doet het uit de doeken. -
Livios
De kans op overstromingen voor je nieuwe woning correct inschatten? Deze nieuwe G- en P-scores helpen je op weg
Wie vastgoed verkoopt of verhuurt, is verplicht om preciezere informatie te verstrekken over de overstromingsgevoeligheid van de woning. Die informatieplicht is er al tien jaar, maar werd in januari verstrengd. Het overstromingsrisico wordt voortaan opgesplitst in een G-score voor het gebouw en een P-score voor het perceel. Bouwsite Livios zocht uit wat er precies veranderd is.