Stephen McGown (m) met zijn vader Malcolm (l) en zijn echtgenote Catherine tijdens een persconferentie in Johannesburg na zijn vrijlating door Al Qaeda, in augustus 2017.
Volledig scherm
Stephen McGown (m) met zijn vader Malcolm (l) en zijn echtgenote Catherine tijdens een persconferentie in Johannesburg na zijn vrijlating door Al Qaeda, in augustus 2017. © AP

Ex-gegijzelde Al Qaeda geeft tips voor overleven corona-lockdown: ‘Er is altijd iemand slechter af dan jij’

Iemand die zes jaar lang in de Sahara is vastgehouden door Al Qaeda weet als geen ander hoe je het beste kunt omgaan met coronamaatregelen zoals social distancing. De Zuid-Afrikaan Stephen McGown (45) kreeg zoveel vragen met deze strekking dat hij besloot zijn tips te delen op Facebook.

 1. Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties
  Spaargids.be

  Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties

  Wanneer je een spaarrekening op naam van je kind opent, dan krijg het vanaf zijn achttiende verjaardag automatisch toegang tot de centen die je hebt gestort. Maar wat als je denkt dat je kind dan nog niet helemaal klaar is om zijn spaarbedrag autonoom te beheren? Welke mogelijkheden bestaan er om je geschonken centen pas op latere leeftijd vrij te geven? Spaargids.be zet de verschillende mogelijkheden naast elkaar.
 2. Je (klein-)kind financieel ondersteunen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastingen betaalt
  Spaargids.be

  Je (klein-)kind financieel ondersteu­nen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastin­gen betaalt

  De aankoop van een woonst is vaak een harde noot om te kraken. De huizenprijzen zijn hoog en de banken stellen zich minder soepel op bij een lage eigen inbreng. Hulp van de ouders blijkt dikwijls noodzakelijk om de droom van een eigen stekje waar te maken. Maar hoe kan je als (groot-)ouder je (klein-)kind daarbij ondersteunen? En wat zijn de aandachtspunten? Spaargids.be maakt een overzicht.
 1. LIVE. Vlaamse regering verlengt compensatieregeling in kinderopvang - 4,4 procent overtreedt verplichting telewerk

  LIVE. Vlaamse regering verlengt compensa­tie­re­ge­ling in kinderop­vang - 4,4 procent overtreedt verplich­ting telewerk

  Het Overlegcomité heeft een akkoord bereikt over de invoering van een coronabarometer. Dat instrument moet met parameters en kleurcodes (rood, oranje en geel) meer voorspelbaarheid in de coronamaatregelen mogelijk maken. We starten in code rood vanaf 28 januari. In code rood blijven de regels voor de horeca hetzelfde. Enkel het sluitingsuur zal middernacht zijn in plaats van 23 uur. Vanaf 1 maart is een boosterprik verplicht voor een geldig Covid Safe Ticket (CST), ten laatste vijf maanden na tweede prik. Lees alle nieuwe ontwikkelingen rond het coronavirus in dit liveblog.
 2. Waarom je volgens experts net nu moet investeren in je vriendschappen: “Dankzij onze vrienden hebben we minder last van ziektes en andere gezondheidsklachten”
  PREMIUM

  Waarom je volgens experts net nu moet investeren in je vriend­schap­pen: “Dankzij onze vrienden hebben we minder last van ziektes en andere gezond­heids­klach­ten”

  Keep your loved ones close. Ook al moet het nu vanop afstand. “Want vriendschappen zijn de eerlijkste relaties die we hebben”, aldus experts. “Eerlijker dan liefdesrelaties.” Bovendien doen ze wonderen voor onze fysieke en mentale gezondheid. Hoog tijd dus om in die vriendschappen te investeren en onze expert leggen je uit hoe je dat doet.
 3. Ophef over Britse minister die ontslagen werd "wegens islamitisch geloof”

  Ophef over Britse minister die ontslagen werd "wegens islami­tisch geloof”

  In Groot-Brittannië is zondag ophef ontstaan over uitspraken van de voormalige minister van Transport Nusrat Ghani. In een gesprek met de Sunday Times zegt ze dat Downing Street 10, het kabinet van premier Boris Johnson, haar islamitisch geloof in 2020 aanhaalde als een reden om haar aan de kant te schuiven. Ze zou te horen gekregen hebben dat haar status collega’s ongemakkelijk deed voelen en dat ze te weinig deed om de Conservatieve Partij te beschermen tegen beschuldigingen van islamofobie.