Stephen McGown (m) met zijn vader Malcolm (l) en zijn echtgenote Catherine tijdens een persconferentie in Johannesburg na zijn vrijlating door Al Qaeda, in augustus 2017.
Volledig scherm
Stephen McGown (m) met zijn vader Malcolm (l) en zijn echtgenote Catherine tijdens een persconferentie in Johannesburg na zijn vrijlating door Al Qaeda, in augustus 2017. © AP

Ex-gegijzelde Al Qaeda geeft tips voor overleven corona-lockdown: ‘Er is altijd iemand slechter af dan jij’

Iemand die zes jaar lang in de Sahara is vastgehouden door Al Qaeda weet als geen ander hoe je het beste kunt omgaan met coronamaatregelen zoals social distancing. De Zuid-Afrikaan Stephen McGown (45) kreeg zoveel vragen met deze strekking dat hij besloot zijn tips te delen op Facebook.

  1. “Islamitische Staat beraamde aanslag op George W. Bush in Texas”

    “Islamiti­sche Staat beraamde aanslag op George W. Bush in Texas”

    Een vermoedelijke aanhanger van Islamitische Staat wilde ex-president George W. Bush om het leven brengen. Dat bericht Forbes nadat het inzage kreeg in een FBI-aanvraag voor een huiszoekingsbevel. De man reisde in november al naar Bush’ thuisstad Dallas in Texas om er videobeelden te maken in de omgeving van de woning van de Republikein. Hij rekruteerde ook medeplichtigen die hij via Mexico het land wilde binnensmokkelen.
  2. Echtgenote van VUB-gastdocent Djalali vreest dat haar man binnenkort wordt terechtgesteld: “In dat geval zijn alle EU-landen verantwoordelijk”

    Echtgenote van VUB-gastdocent Djalali vreest dat haar man binnenkort wordt terechtge­steld: “In dat geval zijn alle EU-landen verantwoor­de­lijk”

    De echtgenote van de Iraans-Zweedse wetenschapper en VUB-gastdocent Ahmedreza Djalali, die in Iran de doodstraf kreeg voor vermeende spionage, vreest dat haar man binnenkort terechtgesteld zal worden. Ze herhaalt daarom haar oproep om hulp aan de lidstaten van de Europese Unie. “Als er iets met mijn man gebeurt dan zijn alle landen van de EU verantwoordelijk, want zij hebben de ogen gesloten voor de mensenrechten in Iran”, zegt Vida Mehrannia.