Evacuatie via de lucht van Fransman van 300 kilo is geslaagd
In Perpignan, in het zuiden van Frankrijk, is dinsdag een man van 300 kilogram bevrijd uit zijn huis. Wegens zijn overgewicht kon de vijftiger al jaren zijn twee verdiepingen tellende woning niet uit. Intussen leefde hij al maandenlang op de grond. De luchtevacuatie van de Fransman verliep zoals gepland.
Delen per e-mail
Om de uiterst delicate interventie te verzekeren, waarbij het leven van de 53-jarige man op het spel stond, waren sinds dinsdagochtend meer dan 50 mensen gemobiliseerd, onder wie politie, brandweerlieden en medische teams, maar ook personeel van het stadhuis, meldt de prefectuur.
Kraan
Nadat eerst gedurende enkele uren het onhygiënische gebouw van twee verdiepingen werd gestut en een deel van de gevel werd weggehaald, werd Alain Panabière in een witte container aan een kraan opgehaald. Daarna werd hij overgebracht in een gespecialiseerde ambulance.
De operatie duurde ongeveer twee uur. “Alles ging goed. Het verliep sneller dan verwacht en zijn gezondheidstoestand is stabiel, daar vreesden we nog het meest voor”, aldus brandweercommandant Aurélien Paris.
Ziekenhuis
Panabière zal in eerste instantie naar het ziekenhuis Saint-Eloi in Montpellier worden gebracht voor een “globale beoordeling” van zijn gezondheidstoestand, voordat hij enkele weken later wordt overgebracht naar een revalidatiecentrum, aldus het hoofd van de afdeling endocrinologie Antoine Avignon.
“Als we een persoon die twee tot vijf jaar lang geïmmobiliseerd is opnieuw mobiliseren, bestaat het risico op decompensatie van de bloedsomloop, op trombose. Het is een cardiovasculair systeem dat lange tijd in rust is en dan plots wordt gereactiveerd”, verduidelijkt de arts.
Op de grond
Jarenlang heeft de patiënt als kluizenaar thuis gewoond en meer dan een jaar lang al verbleef hij geïmmobiliseerd op de grond in zijn slaapkamer, “nadat hij waarschijnlijk een been had gebroken”, aldus zijn advocaat Jean Codognès. Panabière werd gevoed door zijn broer, maar zijn gezondheidstoestand ging snel achteruit.
Na maandenlange onderhandelingen tussen zijn familie, zijn advocaat en de autoriteiten werd er een oplossing gevonden en werd de operatie voorbereid en gecoördineerd door de diensten van de staat, het departement en de stad.
Codognès had eind oktober een brief gestuurd naar minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin met het verzoek om dringend in te grijpen. Een paar dagen later dienden zijn cliënt en de Nationale Liga tegen Obesitas een klacht in wegens het niet verlenen van hulp aan een persoon in gevaar.
“Deze zaak werpt een schril licht op het drama van zwaarlijvigheid dat miljoenen mensen vandaag in Frankrijk doormaken”, vertelde Agnès Maurin, directeur van de Liga tegen Obesitas, aan AFP. “Deze tragedie betekent dat er binnenkort niet meer voor mensen wordt gezorgd omdat ze ziek zijn met een ziektebeeld dat door de Franse staat niet als een ziekte wordt erkend.”
Maurin hekelt wat ze noemt “een zorgverlening die op complete willekeur is gestoeld” en “een gebrek aan vertrouwdheid met de problematiek bij huisartsen”. Het is een probleem dat volgens een onderzoek uit 2012 in totaal zeven miljoen Fransen treft.
Autonomie herstellen
Voor Alain Panabière zal de volgende stap zijn “om zijn autonomie te herstellen, iets wat hij niet langer had”, zei advocaat Codognès tegen de pers. Hij gaf toe dat de situatie van zijn cliënt “niet eenvoudig” is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
11
Britse coronapatiënt Tony (73) sterft kort na emotioneel interview: “Ik mis mijn vrouw verschrikkelijk”
Londen is momenteel het epicentrum van de coronapandemie in het Verenigd Koninkrijk. In de Britse hoofdstad liggen meer dan 7.000 coronapatiënten in het ziekenhuis. Ongeveer een op de zes ligt op intensieve zorg en wordt beademd. In een hartverscheurende documentaire toont de Britse zender Sky News de gruwel in het Royal Free Hospital en het Barnet Hospital in Londen. -
PREMIUM
Onze reporter volgt het spoor van vernieling in Rotterdam: “Vanavond om 18 uur is het weer van dat”
-
PREMIUM
“1 op de 2 Belgen is te zwaar”: twee experts leggen uit hoe je op een gezonde en langdurige manier gewicht verliest
Wereldwijd zijn de voorbije vijf jaar liefst vijf miljoen mensen vroegtijdig overleden als gevolg van overgewicht en obesitas. Ook België heeft een probleem. “De helft van onze bevolking heeft overgewicht”, stipt prof. Bart Van der Schueren (Obesitaskliniek UZ Leuven) aan. Maar hoe kom je zelf te weten of je al dan niet te zwaar bent? En wat werkt volgens Van der Schueren en diëtiste Sanne Mouha nu écht om gewicht te verliezen? “Iedereen kan 5 à 10% gewicht verliezen, wat meestal al voldoende is om je gezondheid enorm te verbeteren.” -
-
Livios
Corona zorgt indirect voor forse stijging doden bij woningbrand
Ook al zijn rookmelders verplicht, toch is het aantal fatale woningbranden in 2020 fors gestegen. Wat is de oorzaak van deze stijging en wat als je zelf met brandschade te maken krijgt? Bouwsite Livios zocht het voor uit en geeft je de belangrijkste info mee, inclusief tips om brand thuis te vermijden. -
Livios
Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
9
Greta Thunberg krijgt slakkensoort naar zich genoemd
Onderzoekers van de universiteit van Greifswald hebben een slakkensoort vernoemd naar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Dat heeft de universiteit uit Noord-Duitsland bekendgemaakt. -
Multimedia
Deze smartphones hebben de beste camera om mee te filmen
Als je fervent video’s op TikTok of YouTube post, of af en toe een leuke familievideo wil maken, dan weet je hoe belangrijk het is om een smartphone te hebben die in topkwaliteit fillmt. Onze techredacteurs zocht vier goede exemplaren.
5 reacties
Christine Laevers
Mark Vandebroucke
Chris Verschelden
Nougeria Buyse
Patrick Mechels