Evacuatie van vulkanisch eiland in Azoren na duizenden lichte bevingen
Sao Jorge, een Portugees eiland in de Azoren, werd de voorbije dagen getroffen door duizenden kleine aardbevingen. De vrees voor een zware aardbeving of vulkaanuitbarsting neemt toe. De autoriteiten zijn begonnen met de evacuatie van inwoners die onderaan de kliffen langs de kust wonen.
Sinds zaterdag zijn op het vulkanische eiland al meer dan 2.000 aardbevingen met een kracht tussen 1,6 en 3,3 geregistreerd. Dat meldt CIVISA, het vulkaanobservatorium van de regio.
De kleine bevingen, die voorlopig geen schade hebben aangericht, werden waargenomen langs de vulkanische Manadas-kloof op het eiland, die in 1808 voor het laatst tot uitbarsting kwam. In 1980 werd het eiland getroffen door een zware aardbeving, die ernstige schade veroorzaakte.
CIVISA verhoogde het vulkaanalarm van vier naar vijf, wat aangeeft dat de kans op een uitbarsting “reëel” is. Het aantal aardbevingen is hoger dan normaal, klinkt het.
Patiënten van het ziekenhuis en bewoners van de verzorgingstehuizen in de gemeente Velas, die naar verwachting het zwaarst getroffen zou worden bij een aardbeving, werden al overgebracht naar Calheta aan de andere kant van het eiland.
De bewoners van de zogenaamde “fajas”, kleine vlakten die oorspronkelijk zijn ontstaan door lava of aardverschuivingen aan de voet van kliffen, worden preventief geëvacueerd. Er zijn ongeveer 40 “fajas” in Sao Jorge.
Luis Riviera, burgemeester van Velas, zei woensdag dat plannen om de rest van de bevolking over te brengen naar Calheta of andere eilanden enkel zullen geactiveerd worden indien nodig.
Op Sao Jorge, een van de negen eilanden van de Azorenarchipel, wonen ongeveer 8.400 mensen.
De archipel heeft haar noodplan geactiveerd. Jose Manuel Bolieiro, president van de Azoren, bezocht het eiland vanmorgen en zei dat “alles in gereedheid is gebracht om mensen te evacueren”. De regering probeert ook het aantal commerciële vluchten naar en van het eiland op te voeren.
De autoriteiten hebben de inwoners meegedeeld waar ze in geval van nood naartoe kunnen, en meldden dat de bevolking zal gewaarschuwd worden via sociale media, het lokale radiostation en het luiden van de kerkklokken op het eiland.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update
Na massabetoging: Europees Parlement wil waarnemers naar Poolse verkiezingen sturen
-
HLN Shop
De grote plas over aan een scherpe prijs: vijf dagen New York in evenveel niet te missen tips
Groene parken, stranden in overvloed en een flinke portie fun en cultuur. New York heeft alles in huis voor een geslaagde zomervakantie. HLN Shop bevoorraadt je alvast met vijf tips om maximaal te genieten onder de New Yorkse zon. -
“Zee-ijs in noordpoolgebied mogelijk 10 jaar eerder gesmolten dan gedacht”
Zelfs als het lukt om de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te verminderen, is de Noordpool vanaf 2030 in de zomermaanden mogelijk al ijsvrij. Daarmee kan het zee-ijs in het noordpoolgebied tien jaar eerder gesmolten zijn dan aanvankelijk werd verwacht, concluderen onderzoekers dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. -
-
PREMIUM
Drie experts over plaag van krakers in Spaanse tweede verblijven: “Je kan het slot niet meer opnieuw veranderen, want dan riskeer je zélf een klacht wegens inbraak”
-
Spaargids.be
Welk nettobedrag ontvang je écht van je pensioensparen? In het allerslechtste geval kan je verlies lijden
Doe je aan pensioensparen? Hoe zeker ben je dan dat je op de pensioenleeftijd het bedrag dat je verwacht ook effectief krijgt? Spaargids.be pluist de verschillende scenario’s bij het opnemen van je centen uit. -
Iran stelt eerste eigen hypersonische raket voor: maximumsnelheid van 18.500 km/u
Iran heeft vandaag zijn eerste eigen hypersonische raket voorgesteld. De Fattah zou een snelheid van mach 13 tot mach 15 (16.00 tot 18.500 kilometer per uur) en een reikwijdte van 1.400 kilometer hebben. Dat bericht het staatsnieuwsagentschap Irna. -
Mijnenergie
Accijnzen voor aardgas verhogen in juli én mogelijk ook in oktober: op welke financiële impact moet je rekenen?