Wordt naar de nationaliteit gekeken van de migranten die Europa binnenkomen, dan steken de Tunesiërs, Algerijnen, Ivorianen, Bengalen en Turken erbovenuit.
Volledig scherm
Wordt naar de nationaliteit gekeken van de migranten die Europa binnenkomen, dan steken de Tunesiërs, Algerijnen, Ivorianen, Bengalen en Turken erbovenuit. © via REUTERS

Europese Unie werkt aan "op maat gemaakte" actieplannen voor migratielanden

De Europese Unie wil actieplannen opstellen voor de belangrijkste herkomst- en transitlanden van migranten die naar de EU reizen. Tegen de herfst moeten de Europese Commissie en de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid Josep Borrell met voorstellen komen. Dat is op de Europese top in Brussel beslist. De plannen moeten "op maat gemaakt" en "wederzijds voordelig" zijn.

 1. Vijf Oost-Vlaamse vrienden starten inzamelactie voor vluchtelingenkamp Duinkerke: “Die mensen verdienen een toekomst, en wij willen helpen”
  PREMIUM
  Aalter/Deinze/Brakel

  Vijf Oost-Vlaam­se vrienden starten inzamelac­tie voor vluchtelin­gen­kamp Duinkerke: “Die mensen verdienen een toekomst, en wij willen helpen”

  Vijf vrienden uit Aalter, Deinze en Brakel starten een inzamelactie voor de mensen die vast zitten in het mensonwaardig vluchtelingenkamp in Duinkerke. Komende weekend wordt een nieuw inzamelmoment gehouden. “Al geef je maar een kledingstuk: alle kleine beetjes kunnen een groot verschil maken.” Dit is hun verhaal.
 2. Gemeenten brengen migratiegeschiedenis in kaart: “We mogen hun verhalen niet verloren laten gaan”
  PREMIUM
  Mechelen/Willebroek/Sint-Katelijne-Waver

  Gemeenten brengen migratiege­schie­de­nis in kaart: “We mogen hun verhalen niet verloren laten gaan”

  Mechelen, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek bundelen de krachten om hun migratiegeschiedenis in kaart te brengen, te tonen en te bewaren voor de toekomstige generaties. Ze werven daartoe een projectcoördinator aan, die zich twee jaar lang zal verdiepen in de verhalen en tradities van mensen met een buitenlandse afkomst. “Een goede zaak”, vindt Said Aghassaiy, die tien jaar geleden hetzelfde deed door een film te maken over zijn intussen overleden vader.