Een beeld van de verlaten badplaats Varosha.
Volledig scherm
Een beeld van de verlaten badplaats Varosha. © AP

Europese Unie dreigt met sancties tegen Turkije in conflict over Cypriotische badplaats

De Europese Unie (EU) dreigt met sancties tegen Turkije indien het land doorzet met zijn plannen om de verlaten badplaats Varosha (in het noordelijke deel van Cyprus; nvdr) te heropenen. Dat blijkt uit een verklaring van Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid.

 1. Wanneer kies je best voor de gratis ziekteverzekering van de overheid in plaats van voor een mutualiteit?
  Spaargids.be

  Wanneer kies je best voor de gratis ziektever­ze­ke­ring van de overheid in plaats van voor een mutuali­teit?

  De wettelijke ziekteverzekering is verplicht in België. Dit systeem biedt iedereen toegang tot medische verzorging. Om van dat systeem te kunnen genieten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Maar hoe bepaal je die keuze? En waarin schuilt het verschil tussen ziekenfonds en hulpkas? Spaargids.be zet het voor je op een rij.
 2. Igor (17) ontwikkelde drone die landmijnen opspoort terwijl hij in Oekraïense schuilkelder verbleef
  Oorlog in Oekraïne
  9

  Igor (17) ontwikkel­de drone die landmijnen opspoort terwijl hij in Oekraïense schuilkel­der verbleef

  Op amper 17-jarige leeftijd heeft de Oekraïense tiener Igor Klymenko een drone ontwikkeld die landmijnen kan opsporen. Hij legde de laatste hand aan het toestel in een schuilkelder op het Oekraïense platteland, waar hij met zijn familie ging schuilen tegen Russische aanvallen. De pientere jongen won met zijn uitvinding de Global Student Prize, die vorige week in New York werd uitgereikt. De prijzenpot van 100.000 dollar (ruim 102.300 euro) wil Igor deels gebruiken om zijn drone verder te ontwikkelen.