Beeld ter illustratie. De Europese lidstaten willen strengere regels opleggen aan grote digitale bedrijven zoals Google, Amazon en Facebook.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. De Europese lidstaten willen strengere regels opleggen aan grote digitale bedrijven zoals Google, Amazon en Facebook. © AFP

Europese lidstaten willen strengere regels voor 'big tech'

De Europese lidstaten hebben zich donderdag achter het voorstel van de Commissie geschaard om een strenger, meer geactualiseerd regelgevend kader op te leggen aan grote digitale bedrijven als Google, Amazon en Facebook. Eerder deze week deed ook de bevoegde commissie van het Europees Parlement dat. Zo kunnen de finale onderhandelingen over de wet inzake digitale markten (Digital Markets Act, DMA) stilaan aangevat worden.

 1. Banksy wil met verkoop stencil muurschildering voormalige gevangenis in Reading redden waar Oscar Wilde ooit vastzat

  Banksy wil met verkoop stencil muurschil­de­ring voormalige gevangenis in Reading redden waar Oscar Wilde ooit vastzat

  De Britse graffitikunstenaar Banksy wil absoluut het gebouw van de voormalige gevangenis in Reading redden. Banksy gaat daarvoor de stencil verkopen van zijn kunstwerk dat hij eind februari op één van de gevangenismuren aanbracht. Hij hoopt de nodige 10 miljoen pond (11,7 miljoen euro) bijeen te krijgen. Bedoeling is om van de gevangenis, waar ooit Oscar Wilde vastzat, een kunstencentrum te maken.
 2. Stevige uitbreiding terugbetaling anticonceptiva sinds vorig jaar: bij deze mutualiteiten krijg je nóg meer terug
  Spaargids.be

  Stevige uitbrei­ding terugbeta­ling anticoncep­ti­va sinds vorig jaar: bij deze mutualitei­ten krijg je nóg meer terug

  Voorbehoedsmiddelen beschermen je gezondheid en dragen bij tot je gemoedsrust. De federale overheid heeft daarom de terugbetaling voor anticonceptiva vorig jaar stevig uitgebreid. Onder meer de pil en het spiraaltje zijn op die manier gratis voor vrouwen tot 25 jaar, terwijl iedereen op een volledige terugbetaling van de morning-afterpil kan rekenen. Maar hoe zit het met andere voorbehoedsmiddelen, en hoe doorslaggevend is de keuze van je mutualiteit? Spaargids.be zoekt het uit.
 1. ‘Big Tech’ spendeert jaarlijks 100 miljoen euro aan lobby bij EU

  ‘Big Tech’ spendeert jaarlijks 100 miljoen euro aan lobby bij EU

  De digitale industrie geeft jaarlijks bijna 100 miljoen euro uit aan lobbywerk bij de instellingen van de Europese Unie. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de non-profitorganisaties Corporate Europe Observatory (CEO) en LobbyControl, die ijveren voor meer transparantie van de besluitvormingsprocessen. “Vanuit democratisch oogpunt zijn deze enorme budgetten verontrustend en ronduit ongezond”, zegt onderzoeker Margarida Silva.