De Tsjechische premier Petr Fiala verwelkomt premier De Croo in Praag.
Volledig scherm
De Tsjechische premier Petr Fiala verwelkomt premier De Croo in Praag. © REUTERS

Europese leiders proberen gasprijs te drukken

De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie proberen vandaag op een informele bijeenkomst in Praag een collectief antwoord op de torenhoge gasprijzen te bedenken. Premier Alexander De Croo wil een "ondubbelzinnige" boodschap die de markten duidelijk maakt dat Europa niet eender welke prijs meer wil betalen.

 1. Van Hof van Cleve tot Sportpaleis, 6 horecaondernemers over hun energiefactuur: “Amper acht maanden open en al 21.000 euro moeten bijbetalen. Dat kan toch niet?”
  PREMIUM

  Van Hof van Cleve tot Sportpa­leis, 6 horecaon­der­ne­mers over hun energiefac­tuur: “Amper acht maanden open en al 21.000 euro moeten bijbetalen. Dat kan toch niet?”

  Na twee jaar corona-ellende zaten veel horecaondernemers al flink op hun tandvlees, maar nu raken ze echt van de regen in de drop. Zes stemmen uit de horeca over hun torenhoge energiefactuur. “We besparen waar we kunnen: frigo’s samenvoegen en de lichten pas aan als het echt nodig is, maar zelfs dan besparen we nog geen 50 euro op een maand.”
 2. Peruaanse president afgezet én gearresteerd omdat hij macht niet wilde afstaan
  Play

  Peruaanse president afgezet én gearres­teerd omdat hij macht niet wilde afstaan

  Het parlement van Peru heeft ingestemd met de afzetting van president Pedro Castillo. Nog geen twee uur later werd de omstreden leider gearresteerd door veiligheidstroepen omdat hij de macht niet wilde afstaan. De openbare aanklager in Peru beschuldigt Castillo ervan de grondwettelijke orde van het land te hebben aangevallen en heeft een onderzoek naar rebellie geopend. Vicepresident Dina Boluarte is intussen beëdigd als het nieuwe staatshoofd.
 3. Prijs gevelstenen met 43% gestegen in één jaar tijd: gaat die opnieuw zakken? En zijn er manieren om toch te besparen?
  Livios

  Prijs gevelste­nen met 43% gestegen in één jaar tijd: gaat die opnieuw zakken? En zijn er manieren om toch te besparen?

  De prijzen van bouwmaterialen stijgen al een hele tijd sterk door. Eerst vanwege de grote vraag en het beperkte aanbod tijdens de coronacrisis, daarna mede door de oorlog in Oekraïne. Bouwsite Livios vroeg aan Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van de Bouwunie, hoe de prijzen van bouwmaterialen zullen evolueren en of er tips zijn om toch te besparen.