Europese Commissie wil voorwaarden voor reizen binnen de EU updaten en rekening houden met vaccinatiegraad
Nu Europa volop in de greep is van de vierde coronagolf, wil de Europese Commissie de voorwaarden voor reizen binnen de EU updaten. Zo stelt ze voor dat het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) voor het inkleuren van zijn wekelijkse coronakaart voortaan ook rekening houdt met de plaatselijke vaccinatiegraad. Wie niet gevaccineerd is en ook niet hersteld is van Covid-19 zou bij het reizen naar of vanuit een donkerrode zone sowieso in quarantaine moeten.
Het is er de Commissie en commissaris voor Justitie Didier Reynders in het bijzonder vooral om te doen het vrije verkeer binnen de Schengenzone op een veilige manier mogelijk te blijven houden en te vermijden dat de lidstaten elk andere regels gaan toepassen, zoals ze bij aanvang van de pandemie deden. Wat de Commissie nu voorstelt, moet door de lidstaten wel nog worden goedgekeurd.
Er wordt voortaan voor een "persoonsgebonden aanpak" gekozen. Wie over een geldig coronacertificaat beschikt en gaat reizen, moet in principe vrijgesteld worden van bijkomende beperkingen als een test of een quarantaine. Het is in dezelfde context dat de Commissie wil dat er rekening gehouden wordt met de plaatselijke vaccinatiegraad bij het opstellen van de coronakaart. Voortaan zou het aantal nieuw bevestigde coronagevallen afgezet worden tegen het percentage gevaccineerde personen. De toegepaste formule houdt er dan rekening mee dat gevaccineerden het virus minder makkelijk doorgeven.
Groene en donkerrode zones
Voor de coronakaart worden dezelfde kleuren - groen, oranje, rood en donkerrood - behouden, maar wie uit een groene zone komt zou volledig vrijgesteld moeten zijn van beperkingen, terwijl reizen naar en vanuit donkerrode zones afgeraden wordt. Wie toch uit zo'n zone met veel besmettingen komt en niet gevaccineerd is of hersteld van Covid-19, moet voor vertrek getest worden en na aankomst in quarantaine gaan.
Boosterprik
De Commissie stelt ook een standaard geldigheidsduur van coronacertificaten van negen maanden (na de eerste vaccinatiecyclus) voor. Ze houdt zo rekening met de richtlijnen van het ECDC, die een boostervaccin aanraadt na zes maanden, en voegt er nog drie maanden aan toe om burgers de kans te geven effectief een extra prik te laten zetten. Concreet betekent dit dat lidstaten elkaars certificaten tot negen maanden na de eerste cyclus moeten blijven aanvaarden.
Omdat er nog geen duidelijke wetenschappelijke studies zijn die een aanduiding geven van de mate waarin Covid-19 nog overgedragen kan worden na toediening van een boosterprik, kan de Commissie nog geen voorstel doen voor een concrete periode waarin zulke extra prikken aanvaard worden. "Maar, op basis van steeds meer data ligt het in de lijn der verwachtingen dat de bescherming die boosterprikken bieden, langer kan duren dan de bescherming door de eerste vaccinatie", luidt het.
De Europese Commissie heeft donderdag ook een update voorgesteld van haar aanbeveling voor reizen vanuit derde landen naar de EU. Ook daar wordt prioriteit gegeven aan gevaccineerde reizigers. De Commissie wil dat de lidstaten hun grenzen niet alleen openstellen voor wie een vaccin toegediend kreeg dat door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) is goedgekeurd (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson en AstraZeneca), maar ook wie een vaccin kreeg dat op de veilige lijst van de Wereldgezondheidsorganisatie staat (zoals Sinovac en Sinopharm uit China en Covaxin uit India). Als bijkomende veiligheidsmaatregel zouden reizigers die een vaccin uit die laatste categorie toegediend gekregen hebben, wel altijd een negatieve PCR-test moeten voorleggen. Hetzelfde zal gelden voor reizigers die van Covid-19 hersteld zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
-
Europa kleurt volledig rood op nieuwe coronakaart: twee landen ontspringen nog de dans
Europa kleurt volledig rood tot donkerrood op de nieuwe coronakaart van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Drie sterkhouders van de afgelopen weken - Frankrijk, Spanje en Portugal - ondergaan nu hetzelfde lot als de andere lidstaten van de Europese Unie. Twee landen houden voorlopig nog (enigszins) stand: Italië en het eiland Malta. -
IN KAART. De Belgische coronakaart kleurt steeds roder. Ontdek hier hoe de situatie is in uw gemeente
De vierde golf is volop aan de gang en de Belgische coronakaart kleurt steeds roder. Er liggen op dit moment meer dan 650 Covid-patiënten op intensive care, het hoogste aantal sinds 12 mei. Ook het aantal besmettingen met het coronavirus blijft fors toenemen. We zitten nu aan gemiddeld bijna 16.000 besmettingen per dag. Bekijk hieronder hoe de coronacijfers evolueren in uw gemeente. -
-
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg
-
België verstrengt opnieuw reisadviezen: ook Frankrijk en Italië kleuren steeds roder
Buitenlandse Zaken heeft haar reisadviezen nog maar eens aangescherpt. Het grootste deel van Europa was al rood ingekleurd en nu beginnen ook de laatste bastions die nog standhielden te wankelen. Zo gaan grote delen van Frankrijk vandaag van oranje naar rood. En ook in buurland Italië deint de rode vlek verder uit. -
Lichaamsdelen vermiste Nederlandse gevonden in Rio de Janeiro
In het Braziliaanse Rio de Janeiro heeft de politie in het water van de baai van Guanabara lichaamsdelen gevonden van de Nederlandse Britt Blom, die sinds december vorig jaar was vermist. Dat melden Braziliaanse media. De politie liet woensdag weten dat onderzoek van genetisch materiaal van de lichaamsdelen heeft aangetoond dat het inderdaad gaat om de 36-jarige Nederlandse. -
Mijntelco
Tweede prijsverhoging voor Telenet in één jaar tijd: dit zijn alternatieven voor een lagere telecomfactuur