Vicevoorzitter van de Europese Commissie Margrethe Vestager en Thierry Breton, commissaris voor de Interne Markt, stelden het plan vandaag voor.
Volledig scherm
Vicevoorzitter van de Europese Commissie Margrethe Vestager en Thierry Breton, commissaris voor de Interne Markt, stelden het plan vandaag voor. © ANP / EPA

Europese Commissie wil 'EU first' voor leveranciers in crisistijd

De Europese Commissie wil leveranciers kunnen dwingen de EU voorrang te geven als die in crisistijd om bepaalde producten verlegen zit. De unie moet leren van de jacht op mondmaskers en coronavaccins tijdens de pandemie en het getouwtrek om aardgas en andere brandstoffen sinds het oplaaien van het conflict met Rusland.

5 reacties

 • guido Bervoets

  5 maanden geleden
  Natuurlijk moet het kunnen dat de EU ingrijpt in de vrije markt. We zien zelf toch ook waartoe de vrije markt kan leiden bij de huidige energiecrisis. Poetin draait zijn gaskraan toe en de vrije markt ontspoort helemaal, de beurzen exploderen, de energieleveranciers maken woekerwinsten en de bevolking verarmt met een rotvaart. De vrije markt dient om welvaart te creëren, niet om armoede te veroorzaken. Die commerçanten hebben geen geweten hoor.
 • eliot tiberius

  5 maanden geleden
  De EU heeft al meer dan voldoende haar incompetentie op alle mogelijke gebieden bewezen. in geld verkwisten, het bevoordelen van eigen ambtenaren en politici daar zijn ze de wereldwijde absolute top in, net zoals regelneverij.
 • Marjan Frankie

  5 maanden geleden
  das pure discriminatie madam
 • jos gompel

  5 maanden geleden
  Jawel...zeker een planeconomie.
 • Jef Denijs

  5 maanden geleden
  Alsof de EU daar iets zal over te zeggen hebben. Ze zijn nu zelf slachtoffer van de vrije markteconomie en de globalisering waar ze zo'n groot voorstander van waren en nog zijn.
 1. Poetin "rekt tijd" en denkt dat hij Oekraïne "naar onderhandelingstafel kan bombarderen", volgens Estse inlichtingendienst
  36

  Poetin "rekt tijd" en denkt dat hij Oekraïne "naar onderhande­lings­ta­fel kan bombarde­ren", volgens Estse inlichtin­gen­dienst

  De Russische president Vladimir Poetin “rekt tijd” in Oekraïne in de overtuiging dat Rusland het langer zal uithouden op het slagveld dan Oekraïne en het Westen. Dat zegt de directeur-generaal van de Estse buitenlandse inlichtingendienst (EFIS). Volgens Kaupo Rosin denkt Poetin dat hij Oekraïne “naar de onderhandelingstafel kan bombarderen”.
 2. Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
  Independer

  Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangen­de zon: wie is er dan aansprake­lijk?

  Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij.