De Poolse premier Mateusz Morawiecki en de Hongaarse premier Viktor Orbán.
Volledig scherm
De Poolse premier Mateusz Morawiecki en de Hongaarse premier Viktor Orbán. © AFP/AP

Europese Commissie vraagt Polen en Hongarije om uitleg over rechtsstaat

De Europese Commissie zal brieven sturen naar Polen en Hongarije, zo is uit Europese bron vernomen. In de brief aan Polen vraagt de Commissie uitleg over de onafhankelijkheid van het gerecht en het respect voor de Europese wetgeving en rechtspraak. In de Hongaarse brief zou de Commissie het hebben over problemen met openbare aanbestedingen, belangenconflicten en corruptie. De twee landen hebben twee maanden de tijd om te antwoorden. 

 1. Oekraïense (52) koopt jachtgeweer tegen mogelijke Russische invasie: “Als er moet geschoten worden, schiet ik”

  Oekraïense (52) koopt jachtge­weer tegen mogelijke Russische invasie: “Als er moet geschoten worden, schiet ik”

  De spanning in Oekraïne stijgt: zal Rusland er binnenvallen of niet? Duizenden Oekraïners nemen het zekere voor het onzekere en bewapenen zichzelf. Zoals Mariana Zhaglo, 52 en moeder van drie kinderen. Zij houdt haar pas gekochte jachtgeweer in de aanslag en zal naar eigen zeggen ook niet aarzelen het te gebruiken tegen de Russen, als Poetin de grens zou oversteken.
 2. Belg in Oekraïne: "Aan de grens met Polen is het heel druk”
  Play

  Belg in Oekraïne: "Aan de grens met Polen is het heel druk”

  De spanning in Oekraïne loopt op. 100.000 Russische militairen zijn in de buurt van de grens. Amerikaanse militairen staan standby om, indien nodig, richting Oost-Europa te trekken. Vlaming Marc Verbruggen woont al vijf jaar in Lviv in Oekraïne, tegen de Poolse grens. “Het conflict speelt zich op dit moment af op 600 kilometer van hier”, vertelt hij. Maar Marc is wel op zijn hoede en staat klaar om te vertrekken. “De kleding ligt klaar en ook het eten staat klaar.”