Europese Commissie neemt vaccindeal met AstraZeneca over
De Europese Commissie heeft de vaccindeal overgenomen die Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië sloten met farmareus AstraZeneca. Het AstraZeneca-vaccin - dat in samenwerking met de universiteit van Oxford wordt ontwikkeld - is een van de meest gegeerde vaccins in de mondiale vaccinrace. AstraZeneca is overigens het derde farmabedrijf waarmee Europa afspraken heeft gemaakt over de levering van een toekomstig vaccin.
Delen per e-mail
Het onderzoek is na de eerste, bemoedigende tests klaar voor de volgende fase: bij tienduizenden mensen kijken of het vaccin hen beschermt tegen Covid-19, de ziekte die door het virus veroorzaakt wordt. Wereldwijd zitten slechts vijf van een tweehonderdtal kandidaat-vaccins reeds in deze laatste fase. En al rondde Oxford en AstraZeneca die laatste fase nog niet af, Nederland, Italië, Duitsland en Frankrijk kochten samen al 300 miljoen doses, met een optie van 100 miljoen extra doses.
Dat leidde tot onvrede bij andere EU-landen. Nu neemt de Europese Commissie die deal over, maakt ze bekend in een persbericht. Het is de bedoeling dat de vaccins worden verdeeld onder de EU-bevolking, maar ook onder andere Europese landen en armere landen elders in de wereld.
Eerste hoeksteen
“Het akkoord van vandaag is de eerste hoeksteen van de Europese vaccinstrategie”, zegt EC-voorzitter Ursula Von der Leyen. “Deze strategie stelt ons in staat om Europeanen van vaccins te voorzien, net als onze partners elders in de wereld.”
Pascal Soriot, de CEO van AstraZeneca, stelt dat de deal ervoor zorgt dat miljoenen Europeanen na toelating door de gezondheidsautoriteiten over een vaccin kunnen beschikken. “Doordat onze productie in Europa snel zal starten, hopen we het vaccin snel beschikbaar te krijgen, aan het eind van het jaar al.”
Hevigheid virus
Het coronavaccin dat vanuit Oxford is ontwikkeld, wordt op dit moment onder meer in Brazilië uitgetest op een grote groep mensen, de zogeheten fase 3-studie. Wanneer die klaar is, hangt af van de hevigheid waarin het virus woedt in de regio's waar getest wordt, zegt een woordvoerder van AstraZeneca. “We zijn afhankelijk van het aantal mensen dat besmet raakt met het virus. Pas als dat er genoeg zijn, hebben we genoeg data om de volgende stappen te kunnen zetten.”
AstraZeneca hoopt nog steeds in september of oktober zover te zijn. “Maar we kunnen nog niet zeggen of dat haalbaar is. Wat we wel beloven, is dat we voor het einde van het jaar vaccins geproduceerd zullen hebben. Dus als dan alle stappen zijn doorlopen en het vaccin is toegelaten door de autoriteiten, kan het richting de bevolking.”
De EU praat ook met andere vaccinontwikkelaars. Zo zijn er ook deals (in de maak) met Sanofi-GSK en Johnson & Johnson, dat in Leiden door Janssen Vaccines een coronavaccin laat ontwikkelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios Ga je je huis verbouwen? Dit zijn de premies voor 2021
Ook in 2021 kan je beroep doen op heel wat energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Naast nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers. Bouwsite Livios zet alles voor jou op een rijtje. -
Woningbrand voorkomen: hoe zit het met jouw kennis over brandveiligheid?
Het schrikbeeld van je huis dat in vlammen opgaat is hopelijk niet iets dat dagelijks door je hoofd spookt. Toch is het belangrijk af en toe wél stil te staan bij deze mogelijkheid. De brandweer dient immers niet enkel om katten uit bomen te redden, maar blust in ons land alleen al zo’n 10.000 branden per jaar. Met de juiste kennis en voorzorgen voorkom je dat ze moeten oprukken richting jouw adres. -
Intel mag niet langer processors leveren aan Huawei
-
-
"Trump geeft gratie aan witteboordencriminelen en rapper Lil Wayne”
Op de laatste dag van het presidentschap van Donald Trump wordt nog een serie presidentiële pardons verwacht. Onder degenen die in aanmerking komen voor gratie zitten de omstreden New Yorkse zakenman Sheldon Silver en rapper Lil Wayne. -
Portugal in zwaar coronaweer: artsen moeten kiezen tussen leven en dood, nu ziekenhuizen overspoeld worden
Eén van de landen die het momenteel erg zwaar heeft in de strijd tegen Covid-19 is Portugal. De ziekenhuizen daar bezwijken haast onder de druk van de enorme toename patiënten de afgelopen weken. Op sommige plekken moeten artsen kiezen wie er wel, en wie niet wordt beademd. Een keuze tussen leven en dood. Artsen luiden de noodklok. -
Studie: “Minstens 12 procent van Britten maakte al coronabesmetting door”
Volgens een studie naar antilichamen door het Britse overheidsbureau voor statistiek (ONS) heeft ongeveer 12 procent van de mensen in Engeland een besmetting met het coronavirus doorgemaakt. In november lag het cijfer nog op bijna 9 procent. Analyses toonden wel aan dat de hoeveelheid antilichamen na een infectie snel kan dalen. Het werkelijke cijfer kan dus hoger liggen. -
PREMIUM
Eerste testresultaten van vaccins zijn positief, maar toch wacht België met aankoop: “Of we eerst de premier bellen als ons vaccin blijkt te werken? Dat moeten we nog bekijken”
Terwijl landen als de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland al honderden miljoenen vaccins-in-ontwikkeling hebben gekocht, blijft België rekenen op een Europese groepsaankoop - eens er een werkend vaccin tegen Covid-19 op de markt zal zijn. Is het eerste vaccin bijna een feit? En moet ons land dan ook niet stilaan een bestelling plaatsen? Professor Johan Neyts (KU Leuven): “Als ons vaccin blijkt te werken, weet ik nog niet of we eerst naar de premier bellen.”
3 reacties
Lecocq Daniel
Danny Gijs
Chantal Luyten