Europees Parlement roept klimaatnoodtoestand uit
Het Europees Parlement heeft de noodtoestand over het klimaat uitgeroepen. In een resolutie die met 429 stemmen voor en 225 tegen in Straatsburg is aangenomen, eist het parlement dat er dringend ambitieuzere maatregelen moeten komen voor de bestrijding van de klimaatverandering.
Delen per e-mail
De meeste fracties steunden de tekst, maar tijdens de stemming probeerde met name de EVP-fractie de formulering om te buigen van ‘noodtoestand’ naar ‘urgentie’. Dat is dus niet gelukt.
Kathleen Van Brempt (sp.a) spreekt van een “belangrijk, historisch signaal”. Ze geeft toe dat de resolutie “uiteraard slechts een symbolische, diplomatieke daad” is, maar wijst ook op een belangrijke mentaliteitswijziging bij de Europese beleidsvoerders.
Volgens Hilde Vautmans (Open Vld) gaat het om “een belangrijk signaal naar onze jongeren, burgers en de rest van de wereld dat wij de klimaatopwarming heel serieus nemen en onmiddellijke actie eisen”.
Bij de EVP, die dus liever van een urgentie spreekt, luidt het dat de term ‘noodtoestand’ zo geïnterpreteerd kan worden dat fundamentele rechten zoals persvrijheid en democratie in gevaar zijn. “Ik hoop dat niemand dat wil”, zegt de Duitser Peter Liese. Desondanks keurde een deel van de fractie, onder wie ook CD&V’ers Cindy Franssen en Kris Peeters, de finale resolutie goed.
Politiek drukmiddel
De oproep aan de vooravond van de VN-klimaattop in Madrid is bedoeld als politiek drukmiddel op de EU-lidstaten die verdeeld zijn over de aanpak. Het is ook een steun in de rug van de nieuwe Europese Commissie die op 1 december aantreedt. Naar verwachting zal vicevoorzitter Frans Timmermans op 11 december de eerste voorstellen doen voor het Europese klimaatbeleid de komende vijf jaar.
De parlementariërs stemden ook voor beëindiging van de maandelijkse, vervuilende reizen voor plenaire zittingen van Brussel naar Straatsburg. De Franse president Macron hield tot nu toe echter voet bij stuk dat de Europese zetel in de Franse stad blijft.
Rode Neuzen Dag kent vrijdag zijn finale. Met het ingezamelde geld helpt Rode Neuzen Dag onze jongeren sterker te maken, vooral op scholen. Samen met meer dan 2 miljoen lezers gaat HLN voor #generationstronger. Als elke HLN-lezer slechts 1 euro bijdraagt, kan Rode Neuzen Dag een recordsom ophalen in de laatste rechte lijn. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een sms sturen. Dat doe je door NEUS te sms’en naar 4666. Met slechts 1 euro kan je dus een wereld van verschil maken. Of het is gelukt, verneem je vrijdag tijdens de grote liveshow op VTM om 20.40 uur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zoveel brengt buitenlands vastgoed op
-
HLN Drive
Elektrisch rijden duur? Te weinig laadpalen en modellen? Deze beweringen houden (geen) steek
Elektrisch rijden is duur, het laden neemt veel tijd in beslag,… er heersen heel wat vooroordelen over EV’s. Maar vaak zijn die gebaseerd op conclusies die enkele jaren geleden waarheid waren. Welke vooroordelen over elektrisch rijden houden vandaag nog steek? HLN Drive zocht het uit. -
UPDATE6
Gesprekken over terugkeer VS in nucleaire akkoord eindigen met positieve noot
Er klinken voorzichtig positieve geluiden na het einde van de eerste onderhandelingsweek over de toekomst van het internationale nucleaire akkoord met Iran. De gesprekken worden volgende week voortgezet, zo deelde de diplomatieke dienst van de Europese Unie mee. -
-
Trump: “Coronavaccin zou ‘Trumpcine’ moeten heten”
De Amerikaanse oud-president Donald Trump vindt dat er een coronavaccin naar hem vernoemd zou moeten zijn, heeft hij gezegd bij een speech voor de Republikeinse partijtop, die te gast was in zijn resort Mar-a-Lago. Trump herhaalde daar zijn onbewezen claims over fraude bij de presidentsverkiezingen in november, en haalde nog eens flink uit naar de machtigste Republikein in de Senaat, Mitch McConnell, aldus The Washington Post. -
Europese Commissie kan aan de slag met ambitieus programma: “Green Deal is hard nodig”
De strijd tegen klimaatverandering is een existentiële kwestie voor de nieuwe Europese Commissie. Een ‘Green Deal’ om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te krijgen is daarom hard nodig. Dat zei Ursula von der Leyen, de Duitse voorzitter van de nieuwe Europese Commissie, vanochtend in het Europees Parlement waar ze het werkprogramma van haar Commissie voorstelde. Het Europees Parlement verleende nadien met ruime meerderheid haar steun aan de Commissie-von der Leyen, waardoor die op 1 december van start kan gaan. -
25
Erdogan biedt Oekraïne steun aan in escalerend conflict in Oost-Oekraïne
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gepleit voor een diplomatieke oplossing voor het opnieuw escalerende conflict in Oost-Oekraïne. Erdogan hoopt dat de spanningen niet verder oplopen en bood Oekraïne "elke vorm van steun" aan. -
5 redenen om je een elektrische fiets aan te schaffen, ongeacht je leeftijd
90 reacties
felix strackx
Karel Vanormelingen
Ludwine Eeckhout
leppens victor
DE Stille