Europees onderhandelaar Michel Barnier over Brits voorstel: “Dit kunnen we niet accepteren”
De Europese onderhandelaars zien drie cruciale problemen in de voorstellen van de Britse premier Boris Johnson om de verguisde backstop te vervangen. "Wij worden gevraagd om een systeem goed te keuren dat niet deftig is ontwikkeld noch getest, en gebaseerd is op uitzonderingen, afwijkingen en technologie die nog ontwikkeld moet worden", verklaarde hoofdonderhandelaar Michel Barnier in het Europees Parlement. "Dit is niet iets dat we kunnen accepteren.”
Delen per e-mail
Op ruim drie weken voor de brexitdatum van 31 oktober hebben de Europese en Britse onderhandelaars nog altijd geen akkoord over de boedelscheiding. De backstop - die een nieuwe fysieke grens tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, vermijdt door het land in de Europese douane-unie te houden - blijft de grote twistappel.
De Britse premier Boris Johnson kwam vorige week met een alternatief op de proppen: Noord-Ierland zou uit de douane-unie vertrekken, maar wel de regelgeving voor goederen en voedingsmiddelen tijdelijk afstemmen op die van de Europese binnenmarkt. Het Noord-Ierse bestuur moet daar dan wel elke vier jaar opnieuw mee instemmen.
Voor de Europese Unie schiet dat voorstel tekort. "Objectief en eerlijk: we bevinden ons op dit moment niet in een positie waarin we een akkoord kunnen vinden", zei hoofdonderhandelaar Michel Barnier vanmiddag in het Europees Parlement. "We kunnen het Britse voorstel niet accepteren: het vervangt een operationele, werkbare en wettelijk afdwingbare oplossing door simpelweg een tijdelijke oplossing."
Nog altijd hoop
De Fransman ziet drie fundamentele problemen: een gebrek aan concrete oplossingen om fysieke infrastructuur op de Ierse grens te vermijden, het gebrek aan een wettelijk afdwingbaar kader en het feit dat Stormont de regeling eenzijdig kan opheffen, legde hij uit. "We worden gevraagd om een systeem goed te keuren dat niet deftig is ontwikkeld noch getest, gebaseerd is op uitzonderingen, afwijkingen, technologie die nog ontwikkeld moet worden, aanpassingen aan internationaal recht en een evaluatiesysteem zonder enige garanties", klonk het. "Het gaat hier om de geloofwaardigheid van de interne markt."
Ondanks de complicaties blijft Barnier geloven in een akkoord. "We blijven kalm, waakzaam, constructief en respectvol voor het Verenigd Koninkrijk en diegenen die het land leiden. Dat is onze aanpak en we hopen met die attitude, langs beide kanten, tot een akkoord te kunnen komen dat voor iedereen werkt."
Johnson en zijn regering kregen ook van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker een uitbrander. “Ik sluit een deal niet uit, maar we accepteren het spelletje zwartepieten dat in Londen is gestart niet. Wij zijn hier niet de schuldige partij.” Juncker verwees daarmee naar de uitspraken van Downing Street naar aanleiding van een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel gisteren. Volgens de Britten had Merkel de deur voor een deal de facto dichtgeslagen, waarna Europees president Donald Tusk Johnson via twitter beschuldigde van een rondje zwartepieten.
Morgen ziet Barnier de Britse brexitminister Stephen Barclay. Volgende week donderdag en vrijdag volgt een cruciale Europese top.
De voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, heeft Johnson intussen bijgepraat over het standpunt van zijn halfrond. “Dat is zeer simpel: wij geloven dat een ordelijke brexit veruit de beste uitkomst is. Maar het Europees Parlement wil geen uitstel aanvaarden tegen elke prijs.” Het huidige Britse voorstel is ook voor het Parlement niet aanvaardbaar, zei hij. “Dat zien wij niet als een basis voor een akkoord en dat heb ik de premier ook zo gezegd. Het gaat meer om ideeën dan om echte werkbare voorstellen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Venezolaanse president Maduro hoopt op frisse start met VS
De president van Venezuela, Nicolas Maduro, heeft de nieuwe Amerikaanse regering van president Joe Biden zaterdag opgeroepen om "de bladzijde om te slaan" en "een nieuw pad" in te slaan in de diplomatieke relaties tussen Caracas et Washington. -
Franse president Macron belooft strengere wetgeving tegen daders van incest
De Franse wetgeving tegen incest wordt aangescherpt. Dat heeft president Emmanuel Macron vandaag aangekondigd na ophef over een boek waarin een prominente politieke commentator wordt beschuldigd van misbruik van zijn stiefzoon. -
Grote bedrijven trekken campagnedonaties in voor Republikeinen die Trump steunden in betwisting verkiezingsuitslag
Sinds aanhangers van de Amerikaanse voormalige president Donald Trump op 6 januari het Capitool bestormden uit protest tegen de verkiezingsoverwinning van Joe Biden, hebben al tientallen bedrijven hun banden verbroken met Trump en de Congresleden die zich aansloten bij zijn leugenachtige beweringen over verkiezingsfraude. En dat zou wel eens van belang kunnen zijn wanneer de Amerikaanse senatoren moeten stemmen over de tweede impeachment van Trump. Dat bericht Insider. -
-
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
Joe Bidens overleden zoon Beau zit mee in het Witte Huis
Joe Bidens zoon Beau overleed in 2015 op amper 46-jarige leeftijd aan een hersentumor. Bij het afscheid van zijn thuisstaat Delaware dinsdagavond zei Joe Biden met tranen in de ogen dat het eigenlijk zijn zoon Beau had moeten zijn die zou worden ingezworen als nieuwe president van de VS. Beau Biden is er nu toch bij, daar in het Witte Huis. Op foto’s achter de Resolute Desk in het Oval Office, de werkplek van zijn vader Joe. -
Multimedia Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
Multimedia Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie.
11 reacties
Arie Oskam
RENE LENAERTS
Victor Munster
Gino Denil
erik jagers