Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie
Volledig scherm
Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie © epa

Europa wil niet bemiddelen in Catalonië-kwestie: "Dit is een interne Spaanse zaak"

UpdateDe Europese Commissie roept op tot dialoog om een uitweg uit de crisis in Catalonië te zoeken. "Het is tijd om te praten, om een weg uit de impasse te vinden, binnen de grondwet van Spanje", verklaarde vicevoorzitter Frans Timmermans vandaag in een debat in het Europees Parlement in Straatsburg. Een aanbod tot internationale bemiddeling kwam er niet. "Dit is een interne zaak voor Spanje."

 1. N-VA'ers hangen Catalaanse vlag in Kamer en Vlaams Parlement keurt Catalonië-resolutie goed

  N-VA'ers hangen Catalaanse vlag in Kamer en Vlaams Parlement keurt Catalonië-resolutie goed

  In de gebouwen van de Kamer prijkt sinds maandag een Catalaanse vlag. Die werd daar opgehangen door medewerkers van de N-VA, "uit solidariteit" met de gebeurtenissen van vorig weekend in Catalonië, bevestigt de woordvoerder van de fractie. Het Vlaams Parlement heeft overigens vandaag unaniem een resolutie goedgekeurd over het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië waarin het parlement "ten strengste het buitensporig geweld van de Spaanse autoriteiten" veroordeelt, aandringt op dialoog en bemiddeling vraagt van de internationale gemeenschap.
 2. 2 op 3 Belgen vrezen geen deftig pensioen te krijgen: via deze fiscaal interessante methodes zet je makkelijk geld opzij
  Spaargids.be

  2 op 3 Belgen vrezen geen deftig pensioen te krijgen: via deze fiscaal interessan­te methodes zet je makkelijk geld opzij

  66 procent van de Belgen vrezen dat ze geen deftig pensioen zullen ontvangen. De mediaan van alle werknemerspensioenen bedroeg in januari 2020 1.449 euro bruto. Hoeveel dat in de toekomst zal zijn, is onduidelijk. Wie dus na zijn pensionering voldoende financiele armslag wil behouden, bouwt tijdens zijn beroepsloopbaan best een extraatje op. Mogelijkheden zijn er genoeg, en ze krijgen vaak ook fiscale aanmoediging. Spaargids.be zet zeven interessante formules op een rij.
 3. Wereldleiders beginnen aan debat jaarlijkse VN-top

  Wereldlei­ders beginnen aan debat jaarlijkse VN-top

  Wereldleiders beginnen vandaag aan het plenaire debat van de 76e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Belangrijke punten op de agenda zijn de coronapandemie, klimaatverandering en mensenrechten. De vergadering van 2020 vond vanwege de pandemie via een videoverbinding plaats. Ook dit jaar zijn er landen die de top op afstand bijwonen. Meer dan honderd leiders en hun medewerkers zijn wel in New York voor de vergadering. De delegaties zijn vanwege de pandemie kleiner dan normaal.