Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen samen met Belgisch premier Alexander De Croo op de Europese top in Brussel vandaag.
Volledig scherm
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen samen met Belgisch premier Alexander De Croo op de Europese top in Brussel vandaag. © AP

Europa wil minstens 100 miljoen vaccins naar arme landen sturen

De 27 EU-leiders zijn op hun top in Brussel overeengekomen nog voor eind dit jaar minstens 100 miljoen coronavaccins aan arme landen te schenken. In hun slotconclusies verklaren ze het delen van hun vaccins te zullen versnellen om landen die prikken te kort komen te helpen. Door de tegenvallende leveringen van farmabedrijven AstraZeneca en Johnson & Johnson was de EU aanvankelijk terughoudend om zich te verbinden aan een ambitieuze gift omdat eerst de eigen bevolking zo snel mogelijk moet worden gevaccineerd.

6 reacties

 • Cris Verwilligen

  2 jaar geleden
  Beter eerst zorgen hier en dan passagiers die hier komen zonder bewijs van inenting vaccineren (tegen kostprijs) of niet binnen. En dan pas kan de andere landen helpen zonder gevaar. Eerste les ehbo: breng jezelf niet in gevaar.
 • Frank Waeghe

  2 jaar geleden
  Lijkt me een sterk idee, vaccineer overal de risicogroepen en iedereen zal daar beter van worden. Maar aub weg met die vaccinpas want daar komen problemen van. De ene 30-er is gevaccineerd en een andere moet nog 3 maanden wachten. Zo krijg je pasjes discriminatie!
 • boris paesen

  2 jaar geleden
  Het is gemakkelijk om het geld van de belastingbetaler weg te geven. Dit terwijl nog lang niet alle Europeanen ingeënt in zijn. Schaam jullie.
 • Philippe Vanbelleghem

  2 jaar geleden
  zouden ze niet beter zorgen dat iedereen ingeënt is in Europa en daarna Sinterklaas spelen.Wij belastingbetaler gaan wel betalen voor een ander.
 • Miguel Leboucq

  2 jaar geleden
  Ja ja eerts honderden miljoenen geven voor de ontwikkeling van vaccins waarmee de farmabedrijven nu miljardenwinsten opstrijken en nu Sinterklaas spelen buiten Europa terwijl ons vaccinatieprogramma vertragingen heeft omwille van "productiecapaciteit"
 1. Camerabeelden tonen hoe schutter basisschool binnendringt voor fatale schietpartij

  Camerabeel­den tonen hoe schutter basis­school binnen­dringt voor fatale schietpar­tij

  In een school in Nashville, in de Amerikaanse staat Tennessee, heeft een jonge schutter maandagochtend lokale tijd zes mensen, onder wie drie kinderen van 8 en 9 jaar oud, doodgeschoten. De politie heeft schutter Audrey Hale (28) gedood. Camerabeelden tonen hoe de twintiger met rode pet en met meerdere wapens de school binnendringt. Hale voerde volgens de politie een gerichte aanval uit en had meerdere plekken als doelwit op het oog. Dat blijkt uit een manifest dat de politie aantrof tijdens een huiszoeking bij de dader thuis. De politie vond daar ook nog meer wapens.
 2. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
 3. Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
  Gouden Formule 1
  9

  Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1

  De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen.