EU-buitenlandchef Josep Borrell in New York.
Volledig scherm
EU-buitenlandchef Josep Borrell in New York. © Photo News

Europa overweegt wapens voor Oekraïne en sancties tegen Rusland

Europa wil meer wapens naar Oekraïne sturen en komt mogelijk met nieuwe sancties tegen Rusland. De ministers van Buitenlandse Zaken van de landen die deel uitmaken van de Europese Unie hebben dat in de nacht van woensdag op donderdag (Belgische tijd) besproken. Dat zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell in New York tegen verslaggevers.

 1. Zelensky in videotoespraak voor Verenigde Naties: “Wij willen vrede en bestraffing van Rusland”

  Zelensky in videotoe­spraak voor Verenigde Naties: “Wij willen vrede en bestraf­fing van Rusland”

  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft, in een vooraf opgenomen videoboodschap, de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gezegd dat zijn land vrede wil, terwijl “Rusland oorlog wil”. Hij vraagt de internationale gemeenschap om Rusland te bestraffen voor het “misdrijf” dat het Russische leger heeft begaan door Oekraïne binnen te vallen. Na afloop kreeg Zelensky een staande ovatie van bijna 1 minuut van bijna alle aanwezige landen - zelden vertoond in de Algemene Vergadering.
 2. Waarom doet Poetin dit? En zal dit kansen doen keren op slagveld? Onze Ruslandkenner Carolien van Nunen beantwoordt alle vragen over Russische mobilisatie
  Play

  Waarom doet Poetin dit? En zal dit kansen doen keren op slagveld? Onze Ruslandken­ner Carolien van Nunen beant­woordt alle vragen over Russische mobilisa­tie

  De Russische president Vladimir Poetin heeft een gedeeltelijke mobilisatie afgekondigd in zijn land. Het leger kan daardoor zo’n 300.000 reservisten oproepen om te gaan strijden in Oekraïne. Maar waarom doet Poetin dat? En kan dit de kansen doen keren op het slagveld? Onze Ruslandkenner Carolien van Nunen (VTM Nieuws) geeft antwoord.