Een Oekraïens gezin dat op de vlucht is (illustratiebeeld).
Volledig scherm
Een Oekraïens gezin dat op de vlucht is (illustratiebeeld). © AP

Europa maakt 3,4 miljard euro vervroegd vrij voor opvang Oekraïense vluchtelingen

De lidstaten van de Europese Unie moeten vervroegd toegang krijgen tot 3,4 miljard euro EU-middelen die ze zullen kunnen aanwenden voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat voorstel, dat nog moet worden goedgekeurd door de lidstaten zelf en het Europees Parlement, legt de Commissie op tafel.

 1. Mila Kunis, de Hollywoodster die Oekraïne probeert te redden: "Mijn ouders vluchtten er weg met amper 200 euro"
  PREMIUM
  Celebrities

  Mila Kunis, de Holly­woodster die Oekraïne probeert te redden: "Mijn ouders vluchtten er weg met amper 200 euro"

  Geen Hollywoodster die zo hard meeleeft met de bevolking van Oekraïne als Mila Kunis (38). Zij en haar familie moesten jaren geleden noodgedwongen thuisland Oekraïne ontvluchten, uit schrik voor antisemitisme. Maar ook Amerika bleek lange tijd niet het beloofde land. “Mijn ouders gingen door een hel”, zegt de actrice, die samen met haar echtgenoot Ashton Kutcher (44) een inzamelactie opstartte om de Oekraïense vluchtelingen te steunen. “Iemand tekende ooit een hakenkruis op de stoel van mijn vriendinnetje.”
 2. Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
  Gouden Formule 1
  4

  Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen

  Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro.
 3. REPORTAGE. Onze journaliste haalt mee vluchtelingen op aan Oekraïense grens: “Je kan die mama’s en hun kinderen toch niet nìet helpen?”
  PREMIUM

  REPORTAGE. Onze journalis­te haalt mee vluchtelin­gen op aan Oekraïense grens: “Je kan die mama’s en hun kinderen toch niet nìet helpen?”

  De oorlog was geen 72 uur oud of enkele vrienden uit Werchter reden met een klein konvooi geleende camionettes naar de Pools-Oekraïense grens om er vluchtelingen op te halen. Twee weken later rijden ze opnieuw, met meer vrijwilligers en meer camionettes. “Je kan die moeders en hun kinderen toch niet zonder hulp laten?” Mensen helpen mensen. Wij helpen mee, als chauffeur. Twee keer 1.600 kilometer, heen en terug, in twee intense dagen.