Een Boeing 737-800 van de Wit-Russische staatsluchtvaartmaatschappij Belavia.
Volledig scherm
Een Boeing 737-800 van de Wit-Russische staatsluchtvaartmaatschappij Belavia. © REUTERS

EU weert Belarussische vliegtuigen vanaf middernacht als straf voor ‘kaping’ Ryanair-vlucht met dissident

Vliegtuigen van Belarusissche maatschappijen zijn vanaf middernacht niet langer welkom in de Europese Unie. De EU-landen, die Belarus zo willen straffen voor de gedwongen landing van een Ryanair-vlucht met een dissident aan boord, zullen dat vandaag in gang zetten, zeggen diplomaten.

 1. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.
 2. Protasevitsj bejubelt Loekasjenko in interview op Wit-Russische staatstelevisie: “Pijnlijk om deze ‘bekentenissen’ te zien”
  Play

  Protase­vitsj bejubelt Loekasjen­ko in interview op Wit-Russische staatstele­vi­sie: “Pijnlijk om deze ‘bekente­nis­sen’ te zien”

  De kritische Wit-Russische journalist Roman Protasevitsj, die vorige maand werd gearresteerd nadat zijn Ryanairvlucht gedwongen moest landen in Minsk, is donderdag op de Wit-Russische staatstelevisie verschenen. In een interview erkende de dissident dat hij vorig jaar had opgeroepen tot protesten en liet zich lovend uit over president Aleksandr Loekasjenko. De oppositie gelooft dat het interview onder dwang werd afgenomen.
 1. Duizenden Poolse vrouwen lieten afgelopen jaar illegaal of in buitenland abortus uitvoeren door verstrengde wet
  Polen

  Duizenden Poolse vrouwen lieten afgelopen jaar illegaal of in buitenland abortus uitvoeren door verstreng­de wet

  Minstens 34.000 vrouwen hebben in het afgelopen jaar in het buitenland of in Polen (illegaal) een abortus laten uitvoeren. In 2020 kondigde de Poolse regering een strengere abortuswetgeving aan. Zo is de ingreep sindsdien enkel nog toegelaten als de zwangerschap een bedreiging vormt voor het leven of de gezondheid van de moeder, of wanneer de zwangerschap het resultaat is van verkrachting of incest.