De Amerikaanse president Joe Biden, woensdag tijdens de voorstelling van de militaire alliantie.
Volledig scherm
De Amerikaanse president Joe Biden, woensdag tijdens de voorstelling van de militaire alliantie. © Photo News

EU “niet op de hoogte gebracht” van nieuwe militaire alliantie tussen VS, VK en Australië

De Europese Unie is officieel niet op de hoogte gebracht van de nieuwe militaire alliantie die de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië woensdagavond hebben aangekondigd. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie donderdag toegegeven. De Commissie heeft contact opgenomen met de betrokken landen en evalueert de implicaties van het pact, klonk het.

16 reacties

 • Ludwig Van der Auwera

  4 weken geleden
  Waar moeit de EU zich mee?Eerst in Rusland, nu met de UK .
 • willy cammaerts

  1 maand geleden
  Hoog tijd om een EU-defensie op te zetten. Tenslotte vertegenwoordigen we een kwart van het wereld-BNP en met de immer dwarsliggende Britten eindelijk weg zou het voor de andere landen een pak gemakkelijker moeten worden.
 • Jacques-Philippe Leclerc

  1 maand geleden
  Het is duidelijk verklaard door de jaren heen bij verschillende Amerikaanse presidenten, dat de EU op eigen benen moet staan wat hun leger betreft. Het is duidelijk verklaard door de jaren heen bij verschillende Amerikaanse presidenten, dat de EU geen olie of gas moet kopen uit Rusland. Het is duidelijk verklaard door de jaren heen bij EU, "we maken zelf wel uit wat we gaan doen". Vandaar dat de EU “niet op de hoogte gebracht” van deze fantastiche militaire alliantie tussen VS, VK en Australië.
 • pieter vandenberghe

  1 maand geleden
  Op buitenlands beleid bestaat de eu niet, ieder dwergje / land moet zijn eigen zegje doen.
 • frans Venloo

  1 maand geleden
  Politiekers hebben schrik om iets te zeggen als de VS iets beslist . Misschien best de EU ontbinden ze kosten alleen hopen geld voor nul niemendaal uitgezonder goed betaalde postjes voor uitgerangeerde politiekers
 1. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 3. China boos over nieuw militair pact tussen VS, VK en Australië: “Koude-oorlogmentaliteit”

  China boos over nieuw militair pact tussen VS, VK en Australië: “Kou­de-oorlogmen­ta­li­teit”

  De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag aangekondigd dat de VS een nieuw veiligheids- en defensiepact hebben afgesloten met het Verenigd Koninkrijk en Australië. De drie landen gaan geavanceerde technologieën delen om zo een gezamenlijk front te vormen tegen China, al zou dat land niet expliciet worden genoemd in de overeenkomst. China verwijt de drie landen in een reactie een “Koude Oorlog-mentaliteit” te hebben. Ook Frankrijk, dat een grote order misloopt, is op de tenen getrapt.