EU neemt regels aan om batterijen te vergroenen
De Europese Unie gaat fabrikanten verplichten om alle batterijen milieuvriendelijker, makkelijker te vervangen en recycleerbaar te maken. Daarvoor is vrijdag een akkoord bereikt tussen het Europees Parlement en de lidstaten, dat inzet op de circulaire economie om de batterijproductie in Europa te stimuleren.
De tekst, die na lang onderhandelen is aangenomen, bestrijkt de hele cyclus van de batterij, van het ontwerp tot het einde van de levensduur, en zal gelden voor alle soorten batterijen die in de EU worden verkocht: smartphones, huishoudelijke apparaten, scooters, elektrische auto's of fietsen, industriële batterijen..., verduidelijkt het Europees Parlement in een persbericht.
Binnen drie en een half jaar moeten mobiele telefoons en andere elektronische apparaten zo zijn ontworpen dat de batterij gemakkelijk kan worden verwijderd en vervangen.
Alle batterijen zullen labels en QR-codes moeten bevatten met informatie over hun prestaties, levensduur en samenstelling, terwijl batterijen voor scooters en auto's, en ook sommige industriële batterijen, een "digitaal batterijpaspoort" krijgen waarin hun kenmerken worden gedetailleerd.
Inzamelingsdoelstellingen
Vooral bedrijven die batterijen in hun producten verwerken, zullen bindende inzamelingsdoelstellingen moeten halen: voor draagbare batterijen moet het terugnamepercentage tegen 2023 45 procent van het totaal bedragen, en tegen 2030 zelfs 73 procent. Voor fiets- en scooteraccu's zal het minimale inzamelingspercentage tegen 2028 51 procent bedragen.
Alle ingezamelde batterijen zullen moeten worden gerecycleerd, met hoge recuperatieniveaus voor koper, kobalt, lithium, nikkel en lood, en de tekst zal minimumniveaus opleggen voor de recuperatie van deze metalen uit afval in de samenstelling van nieuwe batterijen.
Duurzaamheidseisen
Fabrikanten zullen vanaf 2024 ook aan steeds meer duurzaamheids- en prestatie-eisen moeten voldoen en zullen hun totale verwachte CO2-voetafdruk van ontginning tot recyclage moeten rapporteren. Na 2027 wordt een maximaal emissieplafond opgelegd.
"Deze wet stelt milieueisen aan alle batterijen, of ze nu in Europa worden geproduceerd of geïmporteerd, en zal de toegang tot de Europese markt geleidelijk beperken tot de meest duurzame batterijen", zegt het Franse Europarlementslid Pascal Canfin, voorzitter van de Milieucommissie van het Europees Parlement.
Het effect zal zijn dat de Europese batterij-industrie wordt versterkt, terwijl de EU minder afhankelijk wordt van de invoer van 'kritieke' metalen (lithium, nikkel, kobalt...), aldus Canfin.
"Het is een sprong voorwaarts om ons concurrentievermogen te versterken, want de EU blijft nu nog ver achter bij Azië en de Verenigde Staten op het vlak van batterijen", zegt het Zweedse Europarlementslid Jessica Polfjard, die over het akkoord onderhandelde. Tegen 2030 wil Europa 25 procent van de wereldwijde batterijproductie voor zijn rekening nemen, tegenover slechts 3 procent in 2020.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rusland geeft toe dat afgelopen jaar meer dan 9.000 mannen onterecht zijn gemobiliseerd
Rusland heeft toegegeven dat het afgelopen jaar duizenden mannen ten onrechte zijn gemobiliseerd om te vechten in Oekraïne. “Meer dan 9.000 burgers zijn terug naar huis gebracht, onder wie ook mensen die om gezondheidsredenen nooit hadden mogen worden opgeroepen”, zei procureur-generaal Igor Krasnov vandaag tijdens een ontmoeting met president Vladimir Poetin. -
Man koopt een huis en vindt 10 cavia’s in tuin, ondertussen heeft hij er 80 en dat kost hem bijna 10.000 euro per jaar
Cid Dwyer, een 25-jarige man uit Sydney, kreeg een extra cadeautje van de vorige eigenaar toen hij in februari 2022 zijn nieuwe huis introk. In de achtertuin woonden tien cavia’s. Omdat Cid de harige diertjes wel schattig vond, besloot hij om ze te houden. Maar op korte tijd groeide zijn groepje cavia’s uit tot een heel leger. Ondertussen heeft Cid zo’n 80 cavia’s rondlopen in zijn tuin. Hij bouwde een apart verblijf voor de vrouwtjes en de mannetjes om de populatie te beperken. De verzorging van 80 cavia’s kost wel heel wat geld. Naar schatting zou Cid zo’n 9.000 euro per jaar opdoen aan zijn harige vriendjes. Maar daar krijgt hij enorm veel schattige momenten voor in de plaats. -
UPDATE90
Nieuw corruptieschandaal barst los in Oekraïne: bijna 1 miljard euro verduisterd, huis vol luxe horloges en auto’s en collaboratie met Rusland
-
-
TV
STREAMINGTIPS. Fan van ‘The Last of Us’? Met deze zes titels bent u klaar voor de grote zombie-apocalyps
Het tv-jaar heeft z’n schrikwekkende start niet gemist dankzij de populaire tv-adaptatie van ‘The Last of Us’ op Streamz. De HBO-reeks met Pedro Pascal in de hoofdrol schetst een geloofwaardig beeld van hoe schimmels in combinatie met de opwarming van de aarde de mensheid kunnen infecteren en zo een zombie-pandemie kunnen inluiden. De reeks doet de honger naar meer realistische zombiefilms en -reeksen met een apocalyptisch kantje alleen maar toenemen. En met deze zes alternatieven is die week wachten op een nieuwe aflevering van ‘The Last of Us’ zo om(bie). -
HLN Shop
Het waterkussen: helpt het jou naar een zalige nachtrust? Of ga je beter voor een ander type kussen?
Het hoofdkussen speelt een sleutelrol bij een kwalitatieve nachtrust. Maar veel geld hoef je daar volgens Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, niet per se aan uit te geven. HLN Shop vroeg hem hoe je dan wel het beste hoofdkussen herkent. -
Steeds meer aanwijzingen dat Rusland nieuwe mobilisatiegolf voorbereidt
-
Mijntelco
Scarlet verhoogt de internetsnelheden, maar niet de prijzen
Vanaf 1 februari 2023 krijgen alle onbeperkte internetaanbiedingen van Scarlet een snelheidsboost. Zowel voor het internetabonnement Loco als voor de packs Trio en Trio Mobile (die ook tv en telefonie bevatten), gaat de downloadsnelheid van 50 Mbps naar 70 Mbps en de uploadsnelheid van 4 Mbps naar 10 Mbps. Dat nieuws vernam Mijntelco.be.