De EU-vlag wappert aan het Europees parlement in Brussel
Volledig scherm
De EU-vlag wappert aan het Europees parlement in Brussel © thinkstock

EU-lidstaten lijken op weg naar akkoord over noodplan gas

De EU-ministers van energie sluiten dinsdag naar verwachting een compromis over gasbesparingen. Zo moet worden voorkomen dat huishoudens en essentiële voorzieningen als ziekenhuizen de komende winter letterlijk in de kou komen te staan indien Rusland de gastoevoer verder of helemaal afsluit. Volgens het noodplan zullen alle landen de komende maanden vrijwillig 15 procent minder gas consumeren.

6 reacties

 • Johan Janssen

  8 maanden geleden
  Nutteloos en duur orgaan...van die hun loon heeft heel Europa gratis gas.
 • Hugo hofmans

  8 maanden geleden
  von der Leyen heeft weer een vakkundig betoog gehouden. Ze zegt "Russia is blackmailing us" en wat doet zij ? Zij en de EU zetten zich in voor vrede of wat ? Ze beantwoordt geweld met geweld en met chantage. Is dat een EU leider waardig ? Ze doet niets om tot een oplossing te komen, ze zet Zelensky aan tot nog agressiever gedrag.
 • Hugo hofmans

  8 maanden geleden
  Het is interessant om al die problematiek rond dat gas te volgen, zeker als je er zelf niet afhankelijk van bent. Ik heb geen gas in huis en daar ben ik blij om, niet alleen nu, maar altijd al geweest. Véél veiliger in huis zonder gas.
 • Leonarda Van Opbroecke

  8 maanden geleden
  Moeten we Von de Leyen eens geen briefje sturen dat 1) Nordstream1 zijn turbines niet terug krijgt van Canada en geen max capaciteit kan halen 2)De Nordstream 10 dagen heeft stilgelegen voor jaarlijks onderhoud. 3) Verwittigd is dat er her en der in de pijp nog onderhoud moet gebeuren. Dat mens heeft al dezelfde allures gekregen als Zelenski. Maar intussen houdt ze de gasprijzen hoog om hare chouchou tegemoet te komen in zijn eisen en te blijven sponseren.
 • haagen marcel

  8 maanden geleden
  Gas genoeg, draai nordstream2 open. Maar onze politici sluiten ze zelf af. En dan maar jammeren, voor een oorlog ontstaan door het gepook van politici en geheime diensten.