EU-leiders tekenen brexit-handelsakkoord
Ursula von der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie, en Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, hebben woensdagvoormiddag het brexit-handelsakkoord officieel ondertekend. Het akkoord moet donderdag om middernacht in werking treden.
Delen per e-mail
De twee Europese leiders ondertekenden het akkoord voor het oog van de camera’s, met Europese vlaggen op de achtergrond. De documenten moeten nu met een vliegtuig van de Royal Air Force naar Londen gevlogen worden, waar ook premier Boris Johnson er zijn handtekening onder zal zetten.
‘Eerlijk en evenwichtig’
Michel sprak van een “eerlijk en evenwichtig akkoord dat de fundamentele belangen van de Europese Unie ten volle verdedigt en stabiliteit en voorspelbaarheid schept voor burgers en bedrijven”. Volgens Michel is de EU ook paraat om “schouder aan schouder” met het Verenigd Koninkrijk belangrijke uitdagingen aan te gaan, zoals de klimaatverandering en de globale aanpak van pandemieën.
Het akkoord zal nog worden onderzocht door het Europese Parlement en de Europese Raad. De bekrachtiging door de EU volgt later.
Voorwaardelijk
De inwerkingtreding vanaf 1 januari is voorwaardelijk. Die voorlopige goedkeuring moet een al te grote economische breuk aan het begin van het nieuwe jaar voorkomen: de Britten verlaten al op 1 januari de Europese interne markt en de douane-unie, wat het Europees Parlement te weinig tijd geeft om de tekst nog te ratificeren. Dat zal begin volgend jaar gebeuren. Aan de overkant van het Kanaal keurt het parlement de deal wellicht vandaag/woensdag al goed.
Het handelsakkoord, dat zowat 1.250 pagina’s telt, waarborgt onbeperkte handel van goederen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zonder tarieven of quota en regelt ook de samenwerking rond onder meer visserij, vlieg- en wegvervoer en energievoorziening.
Stemming in Britse parlement
Het Britse parlement is inmiddels ook begonnen met de besprekingen van het handelsakkoord, zodat het akkoord wet kan worden. Het Britse House of Commons, het deel van het parlement waarin de verkozenen zetelen, zal naar verwachting stemmen over het wetsontwerp om 15.30 uur Belgische tijd. Daarna is het aan het House of Lords, waarin de onverkozen parlementsleden zetelen, om het wetsontwerp te bespreken.
Naar verwachting zullen de besprekingen in het Lagerhuis weer enkele uren duren. De wet zal waarschijnlijk dus pas na middernacht in werking treden, want ook koningin Elizabeth moet er nog formeel mee instemmen. Het lijdt geen twijfel dat beide kamers van het parlement het akkoord zullen goedkeuren.
“In de kern van dit wetsontwerp bevindt zich een van de grootste handelsakkoorden ter wereld”, zei premier Boris Johnson bij het begin van de besprekingen in het House of Commons . Het geeft ondernemingen de mogelijkheid om nog intensiever handel te drijven met de Europese Unie (EU), zei Johnson.
Labour-oppositieleider Keir Starmer bestempelde het akkoord daarentegen als “dun” en “vol gebreken”. Toch is het beter dan geen akkoord, want de prijsstijgingen die daar het gevolg van zouden zijn, zouden ondernemingen aan de rand van de afgrond brengen. Daarom stemt zijn partij voor het wetsontwerp.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
Bierbezorger of illegale feestganger? Nederlander met 13 kratten bier in auto vliegt uit de bocht
Twee mannen en een vrouw zijn gisterenavond in het Nederlandse dorp Breukelen bij Utrecht met een auto vol kratten bier op de kop beland. -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
-
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
“Trump niet meer welkom op Wereld Economisch Forum in Davos”
Voormalig Amerikaans president Donald Trump hoeft er niet meer op te rekenen dat hij nog eens wordt uitgenodigd voor het Wereld Economisch Forum (WEF), dat bijna altijd in het Zwitserse Davos wordt georganiseerd. Dat heeft oprichter Klaus Schwab vandaag gezegd in een interview met de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung. -
Van referendum tot handelsakkoord: 4,5 jaar brexitsaga samengevat
Ruim 4,5 jaar na het brexitreferendum stappen de Britten op oudejaarsavond 2020 uit de Europese douane-unie en de interne markt. Zo wordt het eerste vertrek van een lidstaat uit de Europese Unie definitief beklonken. Aan die historische dag gingen ellenlange en aartsmoeilijke onderhandelingen vooraf. Een overzicht van het turbulente echtscheidingsproces. -
Brexit Professor Hendrik Vos over brexit: “Sprookje van Boris Johnson is met deze deal doorprikt”
Het brexitsprookje van de Britse premier Boris Johnson is doorprikt. Dat heeft professor Europese Politiek Hendrik Vos gezegd in Het Journaal op VRT. “Het idee van de brexit was dat de Britten weer baas over eigen land zouden zijn, dat ze zich niks zouden moeten aantrekken van andermans regels”, zegt Vos. “Maar als de Britten handel willen drijven met de EU, dan zullen ze zich aan Europese regels moeten houden.”
7 reacties
anne callebaut
Coen Geurts
Bruno Weymeis
stefan crama
Robert Labeke